Överraskningseffekt är vad 'Så mycket bättre' behöver

avKristin Lundell

NÖJE

Kristin Lundell om årets artister i ”Så mycket bättre”

1 av 7
Carola sällar sig till samma ”Så mycket bättre”-kalas som Orup, Amanda Jenssen och Ola Salo. ”Jag gläder mig som ett barn inför julafton”, säger hon. Kajsa Grytt är också högaktuell för tv-succén.
Kristin Lundell.

Nog hade ingen i stugorna där ute kunnat ana att det skulle vara Johan T Karlsson som skulle bli sista namnet ut till årets ”Så mycket bättre”.

”Johan T Vem?” kanske någon undrar.

Det är egentligen inte så konstigt.

Den skånske dansartisten, känd under aliaset ”Familjen”, är ett supernamn hos sin publik men gemene man väntar fortfarande på att få lära känna honom.

Å andra sidan är det också precis vad ett program som ”Så mycket bättre” behöver: Överraskningseffekten. Att man stannar upp och hajar till. Att någon som Johan T Karlsson, och även Florence Valentin-sångaren Love Antell vars medverkan avslöjades igår, tackar ja till att medverka är också roligt. Det brukar ju annars vara samma gamla namn som valsar runt i folkligheten. Den telefonboken är nu så nött att sidorna börjar ramla ut.

Det allra tydligaste med årets uppställning – som även består av Orup, Ola Salo, Amanda Jenssen, Carola och Kajsa Grytt – är dock hur homogen den är. När deltagarna visas på bild bredvid varandra bländar likheterna. Sju vita artister som alla verkar inom ungefär samma genre.

Var det helt omöjligt för redaktionen i år att hitta någon med annat ursprung, och bakgrund, som ville ställa upp?

I så fall borde man ha letat ännu noggrannare.

För ”Så mycket bättre” är ett program som står och faller på olikheterna. Både när de handlar om musiken och historierna runt omkring. I Sverige blommar den svenska hiphopscenen starkare än någonsin. Varför hittar man inte en representant därifrån i årets ”Så mycket bättre”? Är inte det tjänstefel mot allt som programmet står för? Hade inte det dessutom varit roligare att höra de etablerade popartisterna tolka något från den absoluta nutiden? Istället för att höra Orup sjunga Ola Salo eller Amanda Jenssen sjunga Kajsa Grytt.

Så vem blir då årets publikälskling? Varje säsong har ju haft sin egen kandidat. Det är inte helt lätt att gissa. Personligen håller jag på den ursympatiske Love Antell men är hans politiska engagemang kanske för utmanande för tittarna? Det kan vara så.

Blir det kanske då istället Amanda Jenssen? Hon är precis sådär perfekt lagom känd för ett program som ”Så mycket bättre”.

Den vars historia jag ser mest fram att höra är i alla fall Kajsa Grytt. Där finns ett liv som vill berättas. Tänk om man hade kunnat para ihop denna punksångerska med någon av samtidens underdogs. Vilka samtal som hade kunnat föras.

Vem blir det då som kommer att stå för årets rubriker? Det finns bara en som Carola Häggkvist och nog kommer hon att leverera. Dessutom önskar jag att det blir just La Carola som gör covern på Love Antells ”Upp på sociala, ner på systemet”. Där hade det kunnat bli just en sådan clash som hela programmet ska bygga på.

ARTIKELN HANDLAR OM