Gör tv om klimatsatsningen : ”Folk är skeptiska”

NÖJE

De har inte flugit på två år.

I nya serien ”Storuman forever” vill världsmästarparet Heidi Andersson och Björn Ferry få med sig sin egen hembygd i klimatkampen.

– Jag hade aldrig varit inne på SJ:s hemsida innan det här. Jag flög till Stockholm, säger Björn Ferry.

För tre år sedan bestämde sig armbryterskan Heidi Andersson, 37, och före detta skidskytten Björn Ferry, 39. 2025 ska de vara fossilfria.

Sedan dess har paret jobbat hårt för att leva ett mer klimatsmart liv och nu vill de få med sig sin egen hembygd i Västerbotten. I SVT-serien ”Storuman forever” tar de hjälp av åtta Storumanbor för att göra kommunen mer hållbar.

– Det räcker inte om två personer gör det här, det bygger på att alla i slutändan ska göra det. Och då börjar vi där vi står, hemma i Storuman, säger Björn.

Den före detta skidskyttehjälten har inte flugit på ett år och tackade nej till att jobba med OS i Sydkorea för att spara in på bränsle. Heidi Andersson har inte flugit sedan inspelningarna av ”Mästarnas mästare” 2016.

Hade aldrig bokat tågresa

Men för bara några år tänkte paret annorlunda.

– Jag hade aldrig varit inne på SJ:s hemsida och bokat en resa. Jag flög ner till Stockholm. Det är en stor skillnad att vi radikalt har minskat flygresorna, säger Björn.

I dag kör Heidi och Björn elbil och äter helst vegetariskt, men att få med sig omgivningen i Storuman på tåget har inte varit helt lätt.

– Den första reaktionen är ofta att folk är skeptiska. Och sen övergår det ganska snabbt till nyfikenhet. Man vill veta vad man konkret kan göra. Och sen blir man nyfiken på hur ens eget fossila avtryck ser ut, säger Heidi.

”Ihop med Heidi för att jag är kär”

Vad är svårast i den här omställningen?

– Den största utmaningen ligger i allt man inte kan påverka själv. Där det krävs politiska beslut. Skola, vård, omsorg, försvaret. Mycket av det är fossilbaserat och det krävs en total samhällsomställning, säger Heidi.

– Bara genom att bo i Sverige går det några ton i utsläpp, säger Björn.

Ni brukar säga att ni är ett bra team, hur har den här satsningen påverkat relationen?

– Det är Heidi som tycker att vi är ett bra team. Jag är ihop med Heidi för att jag är kär i henne, säger Björn.

– Ja, och så är jag ju intresserad av dina gener också, säger Heidi.

”Storuman forever” sänds på SVT1 klockan 21.00.

5 fredagsprogram vi minns 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM