Snälla Sofi, rädda modebloggarna nu

Läs Zandra Lundbergs krönika

Plåta dagens outfit är ingen lek – det kan göra dig utbränd.

”Äh, ta en simpel bild på dagens outfit klarar väl vilken idiot som helst” tänkte modebloggarna för fyra år sedan.

Snart är de hålögda, deprimerade och lider av kråmskador i lederna allihop.

Det sägs att skådespelare är de mest självupptagna människorna som finns. Och visst, ser man ”Stjärnorna på slottet” skymta förbi på tv så kan man lätt låta sig övertygas om saken.

Men jag vill ändå slå ett slag för dessa ihärdiga modebloggare.

Det är antagligen svårt för obloggburna arbetare att få klarhet i hur många timmar som läggs ner på att plåta dagens outfits och alla de där ceasarsalladluncherna som ser ut att vara tagna i ”all hast”. Lika besvärligt som det är att greppa rymden, Arne Weises ålder och det engelska viktmåttet stone – lika svårt är det att inse att det ligger ett sjuhelvetes jobb bakom de där korniga photoboothbilderna tagna i allt från rosaprickiga flickrum i Flen till dunkla andrahandstvåor i Hornstull.

Jag pratar med en kompis som närt en modeblogg under flera år.

Hon förklarar att det till en början bara var att ställa sig rakt upp och ner framför spegeln och ta en bild. Klick – ut på bloggen – vidare i livet, typ så. I takt med att fler och fler modebloggare dök upp höjdes också kraven på bilderna.

Hon lade sin enda födelsedagsönskning på en kamera så komplicerad och svindyr att hon ändå var tvungen att skramla ihop några tusen spänn extra för att komma över fanskapet.

Numera kan hon alltså ägna TIMTAL åt att kråma sig framför kamerans självutlösare för att få till den perfekta bilden och efter det väntar en evighet av bildbearbetning i Photoshop.

Ibland går hon ut och maniskt rycker åt sig någonting nytt i butiken. Om det är en hårfärgsburk, kavaj eller en ”vi gillar olika”-brosch är skitsamma– det handlar BARA om att variera just den här dagens ”dagens”. Och hon hävdar att hon inte är ensam – tvärtjävlaom – de flesta lägger ner blod, svett och tusentals datortimmar för sitt bloggande.

Det här är givetvis inte klokt.

Den bisarra verkligheten är att modebloggarna håller på att bränna ut sig. För vad då? Några gratisprover smink med utgångsdatum 2007 i brevlådan?

Snart är de hålögda, deprimerade och lider av kråmskador i lederna allihop.

Någon borde sätta stopp.

Någon med makt.

Sofi Fahrman?

avZandra Lundberg