De kan krossa folkets vilja

avYlva Niklasson, Jon Forsling, Martin Ekelund, Martin Gustafsson, Ninna Prage

Här är personerna i de utländska jurygrupperna – som kan avgöra finalen

Foto: peter wixtröm
Jag tycker att vi ska skicka det bidrag vi gillar bäst hemma i stugorna. Melodifestivalen är en svensk folkfest, säger Andreas Johnson.

Sex internationella jurygrupper kan köra över svenska folkets vilja.

Nu kan Nöjesbladet avslöja personerna med makt att avgöra lördagens utgång.

– Melodifestivalen är en svensk folkfest, lämna den i fred, säger Andreas Johnson.

De tre senaste åren har Sveriges deltagande i

Eurovision resulterat i fiasko. Svenskarnas favoriter – The Ark, Perrelli och Ernman – ratades ute i Europa.

Redan förra året försökte Christer Björkman, 52, komma till rätta med situa­tionen genom att låta en internationell jurygrupp plocka ut ett bidrag till finalen.

Superhemligt arbete

I år har han gått betydligt längre. Jurygrupper från sex europeiska länder ersätter lika många svenska. En nyordning som inte tas emot med öppna armar av alla.

– Jag hoppas på svenska folket. Juryerna vet jag inte hur de är sammansatta eller hur de tänker. Jag tycker att vi ska skicka det bidrag vi gillar bäst hemma i stugorna. Melodifestivalen är en svensk folkfest, säger Andreas Johnson.

I går tillkännagav SVT att det är Norge, Irland, Ryssland, Grekland, Serbien och Frankrike som får makt att bestämma i den svenska finalen.

Vilka personer som ingår och hur de arbetar är superhemligt. Men Nöjesbladets kartläggning visar att respektive lands festivalgeneral deltar i juryarbetet. Samtidigt som de ska främja sin egen nations vinstchanser ska de alltså hjälpa svenska folket att hitta rätt.

”Tror vi är schysta”

Serbiens festivalchef Dragoljub Illic har till exempel hand om sin egen final samma dag som han ska bedöma tio finalister i Globen.

– Ja, jag har extremt mycket att tänka på just nu. Jag har redan hört en del av era bidrag men är förbjuden att kommentera, säger en väldigt stressad Dragoljub Illic.

Den irländske jurymedlemmen Julian Vignoles har däremot inte hört en enda svensk ton än.

– Men de andra i vår jury har sett klipp på You­tube. Som jag har förstått det kommer sedan poängen att tillkännages av våra länders respektive ambassadörer på plats i Stockholm, säger han.

Irlands bidrag ska framföras i samma semifinal som Sverige.

– Men jag tror att vi kommer att vara schysta mot Sverige och välja den bästa låten. Jag skulle inte ha valt Malena Ernman 2009. Den förstod jag inte alls, skrattar Vignoles.

På allvar för folket

Pernilla Wahlgren, 42, blir en aning bekymrad när hon hör om jurymedlemmarnas dåliga förberedelser.

– Vi får verkligen hoppas att de tar det här på allvar. Svenska folket gör ju det när de sitter hemma och röstar på blodigt allvar, säger hon.

Jessica Andersson, 36, hoppas att juryn vet vad den gör på lördag.

– Man får väl hoppas att det sitter kompetenta människor i de internationella jurygrupperna, som med korta puckar verkligen kan avgöra om det är en låt som passar i Eurovision song contest, säger hon.

Christoffer Röstlund Jonsson

ARTIKELN HANDLAR OM