Mode

Och vinnaren är... Lady Gaga!

Av: 

Annica Lundbäck

NÖJE

Ungdomarnas nya stilförebild

Hon toppar listor över hela världen och samarbetar med de hetaste av de heta. Inte nog med det - nu har Lady Gaga dessutom utsetts till ungdomens mesta stilikon.

Nätcommunityn Habbo hotel har låtit undersöka ungdomars konsumtionsmönster, favoritmärken och viktigaste modeikoner. 60 000 unga mellan 12 och 17 år från 31 länder har medverkat, varav 1 190 svenskar.

Unga trendskapare

Utmärkande för de svenska deltagarna är att nära en tredjedel, 31,4 procent, betraktar sig själva som trendskapare. Hela sex av tio beskriver sig dessutom som orädda inför att testa ett nytt mode före alla andra - medan motsvarande siffra i exempelvis Finland bara är knappt fyra av tio.

Drygt 60 procent av ungdomarna i undersökningen tycker att mode är en viktig del av livet och nästan var femte shoppar något nytt varje vecka. Inspirationen kommer från tidningar, tv och internet - men när de vill ha råd om vad som faktiskt funkar att ha på sig litar de främst på sina egna vänner.

Vill gå egna vägar

Ska man våga sig på en slutsats är det således att dagens unga gillar att gå sina egna vägar. Vilket gör deras val av stilikon fullt logiskt: Lady Gaga. För säga vad man vill om denna popdrottning - men orädd är hon inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode