En habil spänning – som ökar mot slutet

NÖJE

Så många plus får ”Beck: Invasionen”

1 av 4 | Foto: Martin Beck och Gunvald Larsson får ett fall med döda invandrare.

Senaste Beck-filmen är habilt gjord spänning.

Och man tittar lite extra noggrant, nu när man vet att Mikael Persbrandt och hans Gunvald Larsson- cynismer snart är ett minne blott.

THRILLER Det slog ned som en bomb när Nöjesbladet avslöjade att Mikael Persbrandts roll­figur Gunvald Larsson skrivs ut ur de kommande Beck-filmerna. Inspelning pågår av fyra till.

Mycket är ännu oklart kring vad som egentligen har hänt.

Har det något att göra med skådespelarens struliga vinter? Bortklippt ur sista ”Hobbit”-filmen, många inställda föreställningar av pjäsen ”Dödsdansen”, vägrade alla engagemang på den filmfestival i Tallinn dit han kommit som hedersgäst.

En god ersättare

Eller bröt Persbrandt själv kontraktet? Var det klart från början att han inte skulle vara med i alla åtta filmerna? Hur försvinner Gunvald Larsson ur filmserien?

Den som lever får se.

Klart är att Kristofer Hivju - från tv-serien ”Game of thrones” och Guldbagge-belönad för Ruben Östlunds ”Turist” - gör entré som ny sidekick till Peter Haber, som polisen Steinar Hovland.

Ett bra ersättningsval. Hivju, med sitt väldiga röda skägg och goda humör, har alla förutsättningar att ge kött och blod åt en färgstark ny polis på stationen.

Nu är tredje filmen i Beck-serien här, den fjärde kommer nästa lördag.

Martin Beck (Peter Haber), Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) och de andra poliserna tar sig an ett fall med två döda invandrare. En Säpo-chef (Olle Sarri) blir inkopplad, då vissa spår leder till en islamistisk terrorcell. Eller handlar det ”bara” om svart arbetskraft? Eller något annat?

Övertygar som ny chef

Det är habilt gjord spänning, som stegras mot slutet. Jonas Karlsson, Anna Asp och Elmira Arikan övertygar allt mer som nye chefen respektive de unga aspiranterna på stationen. Och här finns ett flyktingpar – fint spelade av Alex Manvelov, som var så bra i ”Tommy”, och Nina Filimoshkina – vars öden man verkligen bryr sig om.

Persbrandt är sitt vanliga jag; temperamentsfull och spottar rutinerat ur sig några väl valda Gunvald Larsson-cynismer.

ARTIKELN HANDLAR OM