Nöje

Loa Falkman kan tvingas bort från SVT

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

”Regelverket är inte solklart”

I söndags avslöjades det att  Loa Falkman, 67 axlar rollen som Ica-Stig. Men sångarens nya jobb kan hota hans hedersuppdrag som uppläsare av ”Nyårsklockan”.

– Det lutar väl åt att det inte fungerar, säger Thomas Hall, underhållningschef på SVT.

Sent i söndags kväll stod det klart att det blir den rutinerade artisten och skådespelaren  Loa Falkman som tar över rollen som Stig i Ica:s långlivade reklamserie. Det efter att butikschefen de senaste tretton åren spelats av Hans Mosesson, som i stället bland annat ska medverka i  SVT:s serie ”Jordskott”. Nu kan det faktum att Falkmans ger sig in i reklambranschen göra det omöjligt för honom att fortsätta läsa ”Nyårsklockan” i Sveriges television. SVT:s policy gör gällande att man inte får medverka i deras produktioner samtidigt som man gör reklam.

”Är inte solklart”

På SVT har man ännu inte tagit ställning till om Loa Falkman kan fortsätta sitt uppdrag.

– Huruvida det fungerar eller inte har vi inte börjat titta på än, men det lutar väl kanske åt att det inte gör det, säger Thomas Hall, underhållningschef på SVT.

Men han tror inte att jobbkombinationen behöver vara helt omöjlig.

– Med det regelverk vi har så är det inte solklart. Reglerna gäller framför allt programledare, och det är väl på gränsen det här om det är en programledare i det här fallet.

Tog över efter Malmsjö

Sedan 2001 har ”Nyårsklockan” på Skansen lästs av skådespelaren Jan Malmsjö, och i december förra året tog Falkman över. Men med honom skrev SVT bara kontrakt för ett nyårsfirande.

– Vi hade en ömsesidig överenskommelse med  Loa och ingen av parterna ville binda upp sig under en längre tid, så det är helt odramatiskt. Talet är en tradition som absolut ska vara kvar, men den kanske inte ska vara en person som leder det i 19 år, säger Thomas Hall.

Beslutet om Loa Falkmans framtid på kanalen kommer inte att fattas förrän i vår. SVT har heller inte varit i kontakt med artisten i samband med att hans nya jobb blev offentligt.

– Nej, det har vi inte. Det är inte aktuellt just nu,säger Thomas Hall.

Nöjesbladet har sökt Loa Falkman utan resultat.

Följ Nöjesbladet på Facebook – och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen

Det här är ”Nyårsklockan”:

- Dikten skrevs av Lord Alfred Tennysson och publicerades 1850. I originalversion heter den ”Ring out, wild bells”. Den svenska översättningen är gjord av Edvard Fredin.

- Lästes på Skansen vid nyår för första gången 1895, då bara för besökare på plats. Traditionen började tv-sändas 1977.

- Har genom åren framförts av namn som Georg  Rydeberg, Jarl Kulle, Margareta Krook och Jan Malmsjö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert: