Dead by April: ”Det är tragikomiskt”

NÖJE

Efter väpnade förhör i Ryssland – bandet kritiskt

Foto: Bandet Dead by April.

Det svenska bandet Dead by April har tagits in på flera väpnade förhör under sin pågående turné i Ryssland.

Nu kritiserar de den svenska ambassaden och utrikesdepartementet för bristen på hjälp.

– De sa att vi måste förstå att det är helg och att ingen jobbar nu, säger bandets gitarrist Pontus Hjelm.

Metalcore-bandet Dead by April var mitt uppe i sin femte Rysslandsturné när tungt beväpnad militär stormade spellokalen och tog in dem på förhör. Det kunde Nöjesbladet berätta i går. Trots att bandets visum och papper var i sin ordning har processen upprepats flera gånger under gruppens senaste spelningar. Gårdagens planerade konsert i St Petersburg fick ställas in, och i stället fick bandet nöja sig med en signering.

”Behöver hjälp nu”

Nu har Dead by April vänt sig till den svenska ambassaden och utrikesdepartementet för att få hjälp. Men de är kritiska till bemötandet de fått.

– På ambassaden frågade till och med om vi kunde vänta till på måndag, men vem vet vad som har hänt då? Vi behöver hjälp nu, säger Pontus Hjelm, gitarrist.

Efter flera påtryckningar blev bandet till slut uppringda av en representant från utrikesdepartementet, som ska komma för att träffa dem under lördagskvällen. När Nöjesbladet når bandet på telefon under eftermiddagen säger de att de hoppas på att nu få hjälp.

– Men varje gång jag har ringt har jag alltid fått en motfråga: vad vill ni att vi ska göra? Men vi kan inte sådant, vi har inget med ambassaden att göra, det är därför vi sträcker ut en hand, säger Pontus Hjelm.

Kopplat in advokat

Hjelm tycker att det svala bemötandet från svenska myndigheter är frustrerande.

– Herregud, vi satt allihop i bussen och höll på att skratta ihjäl oss. På ett deppigt sätt. Det är tragikomiskt.

Planen är att utrikesdepartementets representant ska träffa dem under kvällen. Bandet har också kopplat in en advokat för ytterligare hjälp, och satsar på att försöka genomföra kvällens spelning i Moskva. Därefter ävill de fortsätta resten av den planerade Rysslandsturnén.

– Vi tänker att vi har all rätt på vår sida. Vi tänker spela, sedan får vi ta smällen efteråt, säger Pontus Hjelm. 

Är ni oroliga?

– Det är klart det känns konstigt, framför allt när det händer flera gånger. Då spelar det ingen roll hur tuff man tycker att man är.

”Synd om de är missnöjda”

På utrikesdepartementet säger man att man gett Dead by April den hjälp man kan just nu.

– Vi hanterar alla fall lika. Jag vet att ambassaden har varit i kontakt med dem, men inte exakt vilken hjälp de fått. Om de är missnöjda är det givetvis synd, säger Joakim Reimar på UD:s pressjour.

Till Nöjesbladet har Dead by Aprils europeiske agent Tony Boden tidigare sagt att han inte är orolig för bandets säkerhet.

– Vad jag har förstått så handlar det bara om rutinkontroller. Vårt team på plats är mycket rutinerade, hade vi varit oroliga hade vi inte fortsatt turnén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Moskva

Ryssland

Metal