De flyr Hollywood – för Broadway

Manhattans teatrar är filmstjärnornas nya hem

NEW YORK. Daniel Craig har mustasch och amerikansk dialekt. Jude Law går barfota i snö. Sienna Miller brottas med Strindbergs dramatik.

På Broadway kan man få närkontakt med stjärnorna.

GRAFIK: Klicka på bilden för att se större version.
GRAFIK: Klicka på bilden för att se större version.

En föreställning handlar faktiskt om hur det är att leva i rampljuset. Carrie Fishers ”Wishful drinking” är en mycket underhållande självbiografisk uppvisning. Om att ha berömda föräldrar, vara gift med Paul Simon och få sitt liv förstört av George Lucas och ”Star wars”.

Jude Law är mycket bra som Hamlet, i en stram och vacker uppsättning. En klassiker i en tidlös tolkning, ett gästspel från London.

Något för svensk teater

Det bästa jag sett på Broadway i veckan är Daniel Craig och Hugh Jackman i ”A steady rain”. Bara de två på scen. De spelar poliser och berättar en finurlig intrig om mord, kärlek och äktenskap.

90 minuter utan paus. Effektiv och spännande. Borde svensk teater kunna sätta upp.

Även Sienna Miller kör utan paus i den moderniserade versionen av ”Fröken Julie”. Patrick Marber har flyttat Strindbergs pjäs till England 1945, men i grunden är det samma passionerade krock mellan överklasskvinnan och betjänten. Sienna Miller är bra, men Jonny Lee Miller känns tunnare. Har inte riktigt samma tyngd som t ex Mikael Persbrandt och Peter Stormare gett åt manliga rollen.

Klädda som Leia

Till ”After miss Julie” är det lätt att få tag i biljetter. Flera Broadwayföreställningar använder sig av reklambärare som går omkring på Times square. De som lockar till Carrie Fisher är klädda som prinsessan Leia.

Men ”A steady rain” och ”Hamlet” behöver inga inkastare. Inte heller Philip Seymour Hoffman som spelar Jago i ”Othello” off Broadway. Allt är utsålt.

Den föreställningen spelas bara ett par veckor. Jude Law är i New York tolv veckor med ”Hamlet”, och ”A steady rain” är också ett snabbt övergående besök.

Långkörarna går ofta utan affischnamn. Filmstjärnor kan bara spela teater en kortare tid. Sedan måste de göra film.

Stjärnor i publiken

I New York ser man filmstjärnor även i publiken. Meryl Streep applåderade åt svenska ”Kristina” och såg Carrie Fisher dagen före. På ”A steady rain” mötte jag Gerard Butler (”Phantom of the opera”) och Rosamund Pike (”Stolthet och fördom”) satt intill mig på ”After miss Julie”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN