Kinnamans krav på ministern: Stäng alla minkfarmar

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Kinnaman

Pälsindustrin är grym och skadlig för miljön.

Det anser filmstjärnan Joel Kinnaman. I ett brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kräver han ett totalstopp för minkfarmar i Sverige.

I ”The Killing” spelar Joel Kinnaman, 35, en butter polis. I ”Robocop” är han en tuff robotsnut. Men privat är Hollywoodstjärnan inte hårdare än att han värnar om djuren.

I ett brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som skickats via djurrättsorganisationen Peta, kräver Kinnaman ett förbud mot minkfarmar i Sverige.

”Pälsindustrin är inte bara grym, den är också giftig och skadlig för mijön. Sverige är känt som ett 'grönt' land världen över, men minkfarmar är definitivt inte gröna”, skriver skådisen.

”Levande mardrömmar”

I brevet nämner Joel Kinnaman också filmer som Peta spelat på minkfarmer i Sverige.

”Pälsfarmar är levande mardrömmar för djuren. Videorna visar att djuren är ihoptrycka i små burar som är täckta med avföring och angripna av larver.”

Lovar att svara

När Nöjesbladet kontaktar Ingela Nilsson, pressekreterare hos Sven-Erik Bucht, har hon inte hört talas om stjärnans brev.

– Det känner jag inte till. Jag kan inte svara på om det kommit fram till departementet eller inte, säger hon.

Lite senare avböjer ministern en intervju om brevet. Men via Ingela Nilsson lovar han att det ska besvaras.

”Naturligtvis kommer Sven-Erik Bucht att läsa och svara på Joel Kinnamans brev”, skriver Nilsson i ett mejlt till Nöjesbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Peta

Djurskydd

Klick!