Timbuktu håller invigningstalet på Pride

avLinnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: OLA WESTERBERG
Jason ”Timbuktu” Diakité invigningstalar på Pride.

Om en vecka är det pridevecka.

I år invigstalar artisten Jason ”Timbuktu” Diakité.

– Det är oerhört roligt att han vill vara med, säger Sandra Ehne, ordförande för Pride.

Snart kommer Stockholms gator fyllas av regnbågens alla färger. Pridefestivalen går nämligen av stapeln 27 juli till 1 augusti.

Årets festivaltema är: gör slut.

– Vi valde Jason Diakité för att han knyter samman hbtq-kampen med en bredare kamp för mänskliga rättigheter. Han har ett antirasistiskt patos och står upp för mänskliga rättigheter i allt han gör, säger Sandra Ehne.

En viktig röst

Temat handlar om att göra slut med normer, fördomar och strukturer som begränsar. Enligt Sandra Ehne är det en del i att öppna upp världen och få människor att må bra oavsett vem man är.

– Där är Jason en jätteviktig röst i att uppmana alla att göra slut med massa begränsande strukturer och normer, säger hon.

Jason Diakité har själv valt att inte kommentera att han ska hålla öppningstalet.

"Det var ett lätt beslut"

Tidigare år har bland annat musikproducenten Alexander Bard, politikern Mona Sahlin, folkvettsexperten Magdalena Ribbing och artisten Conchita Wurst invigt festivalen.

Enligt arrangörerna av Pride är det viktigt att både personer som är hbtq och inte får representera prideveckan. De vill nämligen hålla festivalen så bred som möjligt.

– Det har länge varit en förhoppning att han skulle vilja invigningstala, så det var ett lätt beslut. Och det är oerhört roligt att han vill vara med.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM