Gina om övergreppet: ”Bad mig säga att jag ville”

NÖJE

Berättar själv om när hon blev tafsad på – mitt i direktsändning

1 av 3

Hon blev tafsad på i direktsändning.

Nu höjer Gina Dirawi rösten kring sexuella övergrepp och trakasserier.

”De skulle viftas bort som ett skämt och någon i omgivningen bad mig att säga till media att jag ville bli tafsad på” skriver hon på Facebook.

Storbloggaren Kenza Zouiten, 25, skrev om det i förrgår. Hur en manlig massör tafsade på henne under en semesterresa och hur hon fortfarande inte blir trodd av hotellet.

Nu ställer sig programledaren Gina Dirawi, 26, i ledet av tjejer som höjer rösten mot sexuella övergrepp och trakasserier.

I ett inlägg på Facebook berättar hon om den gången hon blev tafsad på i direktsändning men hur ingen ville ta det på allvar.

Blev tafsad på

”Jag tror inte jag känner en enda kvinna som inte blivit sexuellt ofredad av en man under hela sitt liv. Vi minns alla vår skolgång och hur killarna skulle tafsa och klämma, hur killarna aldrig behövde stå tillsvars för sina handlingar eller fick någon indikation på att deras beteende var fel", skriver hon.

”Hur lärarna försvarade dom med 'han tycker ju bara om dig'. En retorik som senare skulle återanvändas när jag som 21-åring blev sexuellt trakasserad i livesändning och det skulle viftas bort som ett skämt och någon i omgivningen faktiskt bad mig att säga till media att jag ville bli tafsad på.”

”Inte över gränsen”

Under Melodifestivalen 2012 riktades skarp kritik mot Thorsten Flinck efter att han tagit Gina Dirawi på rumpan i direktsändning. Artisten bad programeldaren om ursäkt efter uppmaningar från SVT och Gina Dirawi valde där och då att inte säga mycket om händelsen.

Thorsten Flinck försvarade efteråt sitt tilltag.

– Jag tycker inte att det var över gränsen. Det var väldigt könlöst, det var ju en ung flicka som jag inte ser på som kvinna, utan medmänniska, det är inte mer än om jag skulle klappa dig på rumpan, sa han då till Nöjesbladet.

”Tar sig friheter”

I Facebook-inlägget tar Gina Dirawi flera gånger upp vikten av att ta tjejers berättelser på allvar och önskar bättre lagstiftning kring sexuella ofredanden och våldtäkt.

”Hela det svenska systemet bygger på att vi lär pojkar att de står över flickor. När barn ser att pappa tjänar mer än mamma, att pappa har mer frihet än mamma, att pappa kan göra misstag mamma inte kan göra men kommer ändå undan, hur kan vi då bli förvånade när en pojke tar sig friheten att röra på en kvinnans kropp utan att se det som något fel?” skriver hon.

Nöjesbladet har sökt Gina Dirawi.

ARTIKELN HANDLAR OM