Stina Wollter slår tillbaka mot näthatarna

NÖJE

”De skickar trakasserier till mig, varför ska jag skydda dem?”

1 av 2 | Foto: Stina Wollter.

Varje dag får Stina Wollter utstå trakasserier på nätet.

Nu har hon tröttnat på att skydda avsändarna.

På sin Instagram hänger hon ut näthatarna och deras kränkningar.

– Helt plötsligt kände jag att det fick vara nog. Varför gör jag det här? Det skickar trakasserier till mig, varför ska jag skydda dem? säger Stina Wollter.

Stina Wollter är inte bara konstnär och radiopratare hon driver också kampen för en fri och fredad kvinnokropp på sitt populära Instagramkonto. Förra sommaren skapades hastagen ”#dansaförstina” efter att Katrin Zytomierska i TV4 fällt nedvärderande kommentarer om Stinas kropp när hon dansade i en av sina Instagramvideos. Hundratals personer la upp videos i vilka de dansade för Stina under hashtaggen.
Att kroppsaktivismen har sitt pris är ingenting nytt för Stina. Varje dag får hon minst ett mejl med nakenbilder eller kränkande kommentarer om hennes kropp från olika män. Ofta både och.

”Hade varit kriminellt”

Nu har Stina fått nog. Hon har valt att börja publicera meddelandena på sin Instagram utan att censurera bilder eller användarnamn på personerna som skickat dem.   

– Helt plötsligt kände jag att det fick vara nog. Varför gör jag det här? Det skickar trakasserier till mig, varför ska jag skydda dem? Om någon gått fram på stan och blottat sig eller försökt få mig att visa mig naken så hade det ju varit kriminellt, säger hon.

Hjälper unga tjejer

För Sina Wollter är publiceringarna ett sätt att sätta gränser och ramar runt sig själv. Genom att svara på kommentarer och dela med sig av kränkningarna markerar hon att de inte är okej. Hon ser det också som ett sätt att hjälpa andra i samma situation.

– Om jag som 52-årig kvinna blir så här utsatt, vad fan ska inte unga tjejer i typ bikini bli? Jag får minst fem mejl om dagen från unga tjejer som har mig som förebild och delar med sig om hur utsatta de är på nätet, säger hon.

”Det här är en kultur”

Stina Wollter tycker att vi måste börja prata mer om hur vi beter oss mot varandra. Reaktionerna hon får efter att hon publicerat trakasserierna är ofta av typen: ”Oj vilka stolpskott” eller ”Nej men vilken sjuk människa”.

– Det är inga galningar det här. Det är vanligt folk som går mitt i bland oss på gatorna. Det här är inte en sjukdom, det är ett symptom, en kultur, säger Stina Wollter. 

ARTIKELN HANDLAR OM