Larsson om Nobeluppdraget: ”Lättare med sex, droger och rock n' roll”

NÖJE

Känslostatus: "Vad fan har jag gett mig in på?".

Önsketanke: En whisky med Patti Smith.

Nöjesbladets Markus Larsson, 40, har fått uppdraget att bli Aftonbladets utsända på Nobelbanketten i kväll.

Är du laddad?

– Ja, det är jag väl. Men jag är mest nervös och tänker lite ”vad fan har jag tackat ja till”. Jag ska ju stå på rockfestivaler, inte hänga med Sveriges gräddhylla. Det tror jag inte att jag är gjord för.

Vad är du så nervös över?

– Jag är nervös för att göra bort mig vid middagsbordet, för att tvingas prata med politiker och sedan är det väl ingen som... alltså man måste vara sjuk i huvudet om man tycker att frack är ett bra plagg att ha på sig. Det är inte så att jag hade planerat att någon gång gå till Stadshuset utklädd till pingving.

Ja, nu blev det så. Hur har du förberett dig?

– Jag har hyrt en frack men saknar fortfarande ett par skor. Det är mina förberedelser det. Sedan läser jag på om nobelpristagarna. Borde jag göra något mer? Förbereda något annat? Typ vett och etikett eller något sånt?

Vill prata med Patti

Ja, det borde du. Det var det jag förberedde som mest när jag gick. Vet du vilken färg på skorna du inte får ha till en frack?

– Nej.

Bruna. Eller någon annan färg som inte är svart.

– Jaha. Okej. Jag har inga bruna skor, så jag hade ändå satsat på svart.

Hur besviken är du över att Bob Dylan inte kommer?

– Jag är egentligen inte besviken alls, ingen levande människa med koll på Dylan trodde väl att det skulle vara lätt att få hit honom och för mig är han större än ett Nobelpris i litteratur. Men man kan lugnt säga att banketten hade varit mycket skojigare om han hade suttit där i en cowboyhatt och tvingats konversera med någon svensk kunglighet som han inte bryr sig om.

Vilket är ditt största mål med kvällen?

– Det vore ju roligt att få prata med Patti Smith. Sedan är väl tidningens mål med mig att jag ska dansa med någon politiker. Och det lär bli mitt livs största utmanng.

”Rena Tjernobylkatastrofen”

Ditt livs största utmaning? Varför då?

– Politiker är varelser jag aldrig haft att göra med. Var kommer de ifrån? Vilka är det? Det är mycket lättare med sex, droger och rock n' roll än nobel. Men jag ska göra mitt bästa.

Okej. Vem bjuder du helst upp?

– Patti Smith vågar jag inte fråga. Så Alice Bah Kuhnke är närmast till hands.

Kom igen, det är enda gången i ditt liv du kommer vara på samma fest som Patti Smith och du kommer inte våga fråga henne om en dans? Lägg av. Vad kan hända?

– Ja men vad fan, vad kan inte hända? Det låter ju som rena Tjernobylkatastrofen. Jag tar hellre ett glas i baren med henne än att trampa henne på fötterna.

Men om ett glas i baren, det vågar du fråga henne i alla fall?

– Självklart. Det gör jag säkert. Sedan kan vi diskutera hennes cover på Dylans ”Changing of the guards”.

Okej. Men hur ska du fråga henne?

– (suckar)

Markus, du måste planera.

– Jag vet inte. Äsch. Jag frågar henne bara om hon vill ha en whisky.

ARTIKELN HANDLAR OM