Polisen om ESC: ”Går inte att jämföra med fotbollsmatch”

avLouise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Schlagerfansen lugnare än fotbollsfansen

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Poliser utanför Globen.

Finalkvällen i ESC var lugn enligt polisen.

Så lugn att den inte ens går att jämföra med en fotbollsmatch.
– Här är det bara glädje som gäller, säger Albin Näverberg, informatör vid polisens ledningscentral.

Igår avgjordes Eurovision Song Contest 2016. Globen var full till bredden med schlagerfans som njöt av finalen. Strax intill, på Tele 2 Arena, pågick Eurovision The Party där finalen sändes på storskärm varvat med artister som uppträdde.

En lugn kväll

Trots tiotusentals besökare var kvällen mycket lugn.
– Det var väldigt lugnt och fint hela kvällen. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle ha varit något kaos eller någonting, säger Albin Näverberg, informatör vid polisens ledningscentral.

Stor skillnad mot fotbollsmatcher

Enligt polisen är det stor skillnad på besökarna som går på schlagerfinalen jämfört med de som går på fotbollsmatch på arenorna.
– Det går inte att jämföra. De som går på Eurovision Song Contest är inte berusade och har en inställning innan att det inte är strid. Här är det nöje och glädje. Man har en helt annan mental förberedelse när man går till ESC. Du går dit enbart för att ha kul och inte för att det är en tävling mellan svart, vitt, blått, rött, nord eller syd. Här är det bara glädje som gäller.

”Hög säkerhetsnivå”

Under kvällen var polisen redo att ingripa om något skulle inträffa.
– Det är klart att vi satsar mycket på säkerhet och har en stor kapacitet att ingripa om det skulle hända någonting. Vi har haft en hög säkerhetsnivå och har haft ett aktivt arbete innan för att det ska vara så säkert som möjligt utan att det ska kännas som att man blir allt för påpassad, säger Albin Näverberg.

Hur är det att jobba under Eurovision Song Contest?
– Det beror på vad man är för typ. Har man myror i brallan kan det vara sådär. Är man musikintresserad och får jobba nära engagemanget är det otroligt kul och intressant. Men är det så att man har någon av utposterna i ett blåsigt hörn på en parkering är det inte så kul, säger Albin Näverberg.

Publicerad: