Åt trerätters och såg show – debiterade 15 000

NÖJE

Miljöförvaltningen: ”Vi måste se vanliga ut”

1 av 5

En inspektör för Miljöförvaltningen åt trerätters och såg på 80-talsshow när man skulle kontrollera ljudnivån på en krogshow.

För det krävde myndigheten 15 000 kronor – eftersom de måste ”se vanliga ut”.

– Jag fick en smärre chock, säger ägaren Magnus Albrektsson.

När Krogshowen på Park Lane inspekterades av Miljöförvaltningen i Göteborg fick ägaren en tung nota. Myndigheten skulle mäta ljudnivåerna i lokalen och kontrollera så att den inte var för hög genom att gå på en 80-talsshow som varade 1,5 timme.

Men när Magnus Albrektsson, vd och ägare på Park Lane, fick ett brev om tillsynsavgiften trodde han inte sina ögon.

– Jag fick en smärre chock, det är ett absurt sätt att debitera en människa, säger han.

”Det är en gåta”

I brevet stod det att företaget kommer ”debiteras för 8,5 timmar” vilket innebär att notan blev 15 600 kronor för besöket.

Under dessa 8,5 timmar hade tjänstemannen bland annat ätit en trerätters middag, tittat på den nästan två timmar långa showen och druckit kaffe.

– Hur man kan komma upp i den tiden är för mig en gåta. Personerna har väl rätt att komma varje lördag om de skulle vilja, men då skulle vi gå i konkurs om det fortsatte, säger han.

– Om jag ska vara ärlig så tar väl en mätning bara fem minuter att göra. Det kanske är viktigt att mäta en hel show, jag vet inte, men jag trodde faktiskt att det bara var stickprover man gjorde.

Miljöförvaltningen: ”Ska se vanlig ut"

Enligt Miljöförvaltningen i Göteborg sköttes allt korrekt under den här mätningen den 13 maj. Myndigheten menar att det är en rimlig summa för det jobb som utförts.

– Inspektören har i det här fallet lagt 8,5 timmar på ärendet. Han har varit där i 4,5 timmar och sedan ingår restiden och tiden det tar för att skriva protokoll och rapportera ärendet, säger Jennica Källstrand, avdelningschef på miljötillsynsavdelningen.

Orsaken till att inspektören ätit middag, druckit kaffe och faktiskt tittat på showen är för att de inte ska bli upptäckta. Dessutom måste de sitta på den plats i lokalen där ”volymen är som bäst”.

– Det är viktigt att inspektören smälter in och kommer lite festklädd. Sedan är man med och agerar som besökare på eventet samtidigt som man kollar på mätaren och håller koll, säger hon och poängterar att det är av största vikt för att Göteborgarna ska slippa hörselproblem.

Men trots målsättningen att ”smälta in” bokade myndigheten biljetten i namnet Miljöförvaltningen, enligt Albrektsson.

– Att man bokat i det namnet är inte riktigt klokt, säger han.

Inom kort kommer Park Lane få fakturan för besöket, men de har ännu inte bestämt sig om de ska överklaga eller inte.

– Som det känns nu kommer vi överklaga det här, men vi får se, säger Magnus Albrektsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg