Minneapolis hedrade Prince med fest

avNivette Dawod

1 av 14

MINNEAPOLIS. Det må ha varit en sorgens dag när Prince hittades död i sitt hem Paisley Park i går.

Men Minneapolisborna gjorde som de alltid gjort när det kommer till den lokala legenden: De tog farväl med en brakfest.

Doften av öl och sprit spred sig en bra bit bort från First Avenue i centrala Minneapolis, gatan och klubben där Prince inledde sin musikaliska karriär.

Inne var det fest.

Ute var det sång och dans.

– Jag har aldrig sett något liknande, han betyder verkligen mycket för människor här, sa Leah, 28, som bott i Minneapolis i sex år men ursprungligen kommer från Iowa.

Lös upp med symboliska färgen

Skyskrapor, broar, kyrkor och till och med enskilda lägenheter lös med lila lampor för artisten, som hade sitt hem och sin studio, kallad Paisley Park, i Chanhasse, en halvtimme utanför centrala Minneapolis.

Självklart lystes även Paisley Park upp med Prince symboliska färg.

På ett stängsel hade någon dekorerat med orden ”Purple rain” av vitt sugrörspapper.

– Vi har förlorat en viktig Minnesotabo, han var en så unik artist. Han bidrog med så mycket vackert, så mycket funk, och så mycket sex appeal till musikvärlden, sa Jennifer Hansen, 47 som kommit till Paisley Park med sin man Jeff Hansen, 43.

Jeff växte upp med Prince låtar. Paret bor bara tre kilometer från artistens hem.

– Det var verkligen tungt att vakna till den här nyheten, sa Jeff Hansen.

Ville vända sorgen

De hörde av sig till alla sina vänner och frågade vilka som ville följa med till Paisley Park. Sammanlagt tio stycken bestämde sig för att ta sig dit tillsammans och sjunga och dricka öl tillsammans.

– Vi ville på något vis vända en sorgsen händelse till något bra, säger Jennifer Hansen.

Los Angelesbon Kimberle Crenshaw tog flyget till Minneapolis så fort hon hörde nyheten. Hon är jurist och skulle ha jobbat i närheten av Minneapolis i helgen, men ändrade om i planerna.

– Jag blev kär i Prince när jag var 16. Hans låt ”I wanna be your lover” kom och jag kände bara: jag vill vara din älskare! Jag hade varit kär i Michael Jackson förut, men tröttnat. Så kom Prince.

Hon berättar om hur poppis Prince var på hennes gymnasieskola.

– Han fick folk att dansa! Både svarta och vita ungdomar dansade till honom. Han levde liksom utan begränsningar, och uppfann sig själv på nytt hela tiden. Det var svårt att tro att han en dag bara skulle sluta finnas.

"Var mellan Prince och Gud”

Chanhassebon Jeffrey Lambus har träffat Prince flera gånger, de brukade gå till samma kyrka. Mer vill Lambus inte säga om religionen Jehovas vittnen, som de båda hade gemensamt.

– Det är personligt, det var mellan Prince och Gud.

Däremot berättar han gärna om ett annat tillfälle, när han jobbade extra med att klä ut sig till maskot för ett företag i Minneapolis. När han tog av sig maskothuvudet vid ett tillfälle stod Prince rakt framför honom.

– Jag blev helt chockad och försökte säga hej! Prince sa förstås ingenting. Det var ju så han var.

Han tittar upp mot Paisley Park, platsen där Prince levde sina sista minuter, och suckar sorgset.

– Jag hoppas att de bygger om det till ett museum nu. Då får vi behålla en bit av vår Prince.

ARTIKELN HANDLAR OM

Prince