Marit Bergman: ”Män tycker sig ha rätt till kvinnors kroppar”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Marit Bergman om sexövergreppen på svenska musikfestivaler

1 av 2

Fler säkerhetsvakter ska skydda svenska kvinnor på festivaler.

Men Marit Bergman är tveksam till att det hjälper.

– Grundproblemet är att vi fortfarande lever i ett samhälle där män tycker sig ha rätten till kvinnors kroppar, säger hon.

Ikväll har hon premiär i Örebro och Marit Bergman, 41, ser fram emot att ta sin svenska platta ”Molnfabriken” på turné.

– Det blir en del stadsfester och festivaler och det är så himla kul, för att man får gratis publik som kanske annars inte skulle ha dykt upp. Man får chansen att nå ut till flera, säger hon.

”Bra att vi äntligen pratar”

Samtidigt har hon har följt rapporteringarna om sexuella övergrepp på festivaler som Putte i parken och Bråvalla.

– Jag känner att det är skönt att vi äntligen pratar om det här. För den här typen av övergrepp är inget nytt alls. Men nu verkar folk vakna upp och förstå att sånt här kan hända på festival, säger Marit Bergman.

Hon har själv vänner som har blivit utsatta.

– Det har hänt kompisar till mig, för 15 år sen. Festivaler är ingen jättetrygg plats för tjejer. Därför är det bra att det här har kommit upp till ljuset.

”Blir extra tydligt på festivaler”

Under fredagen har flera festivaler meddelat att de höjer säkerheten med fler ordningsvakter och mer personal för att motverka sexuella trakasserier.

– Det är jättebra att de försöker ta itu med det så. Men det stora grundproblemet är ju ändå att vi fortfarande lever i ett samhälle där män tycker sig ha rätten till kvinnors kroppar. Det kommer inte försvinna med fler vakter. Det blir extra tydligt i ett sånt här sammanhang där man är för att ha roligt och festa, men så inskränks den friheten för många tjejer.

Kommer du själv beröra det här från scenen?

– Ja, jag brukar alltid prata om att man ska hand om varandra. Det beror lite på vad det är för publik, om jag spelat för packade ungdomar så har jag alltid pratat om att det är viktigt att man tar hand om varandra och inte lämnar fulla kompisar ensamma och såna saker, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE