Edward Blom: Kommer nog att festa till hyllningslåten

avAdam Wännman Zetterqvist, Agnes Aronsson

Studenten Adam från Uppsala gjorde en låt av en tv-intervju med gastronomen Edward Blom.

Partylåten ”När man festar festar man” har nu blivit viral.

– Det blev ganska roligt hur han har hittat det där och gett det ett eget liv, säger Edward Blom.

1 av 3
Edward Blom.

Festlåten ”När man festar festar man” har blivit viral, och i skrivande stund har den setts 377 000 gånger på YouTube.

– Det är väldigt många ihopklipp som har gjorts med mig genom åren, och de flesta är väldigt dåliga, så min första tanke var ”vad bra den är gjord”, säger Edward Blom, 46, om låten.

Han fick nys om dess existens genom sociala medier. Ett trettiotal personer hörde av sig omgående efter att låten med tillhörande Youtube-klipp dykt upp på nätet, och frågade om han hört den.

– Sen började massa skivbolag höra av sig både till mig och till killen som gjort klippet, och sa att ”det här måste ut, det här måste vi göra något med”. Han var nog mer chockad än jag, säger Edward Blom.

”Vi ska träffas och käka smörgåsbord”

Killen som har samplat låten från Edward Bloms tv-intervju med Malou von Sivers heter Adam von Friesendorff. Efter succén har de haft mejlkontakt med varandra. Nu är förhoppningen att låten inom kort ska ut på Spotify för att få större spridning.

– Han verkar vara en trevlig kille och tillhör samma studentnation som mig i Uppsala, Södermanland-Nerikes Nation, säger Edward Blom.

– Vi ska träffas och äta smörgåsbord om en vecka eller så i Stockholm, för nu när vi har en låt ihop så måste man också ses. Det är konstigt att man inte har en aning om vad det är för filur.

Kommer du själv festa till den här nya partylåten?

– Ja, det kanske jag gör. Det är ju lite narcissistiskt att lyssna på sig själv som sjunger när man är ensam, men så fort man har vänner över och så.

– Jag lär nog höra den en hel del, det tror jag, säger han.

Men Edward Blom är inte helt främmande inom musikbranchen. Förra året släppte han jullåten ”Nu lagar vi julen”, vilket spelades flitigt hemma. Nu verkar det bli en repris på det med ”När man festar festar man”. Att låten ens blev till kom som en förvåning för Edward Blom.

– Jag hade inte en aning om att jag hade sagt det där. Jag för ett resonemang, och så råkar bara formuleringen komma. Så det blev ganska roligt hur han har hittat det där och gett det ett eget liv, säger Edward Blom.

Adam von Friesendorff tog inspiration från liknande filmer med låtar på engelska, och ville göra en svensk version. Valet föll då på Blom.

– Jag gillar Edward väldigt mycket, han säger så många fantastiska saker. Låten är hobbyaktig och jag har gjort musiken själv, säger Adam von Friesendorff.

Kommer låten bli en sommarhit?

– Jag har hunnit tröttna på låten, jag har lagt så många timmar på den. Men den blev väldigt catchy. Så kanske?

ARTIKELN HANDLAR OM