Gröna Lund ser över säkerheten efter dådet

avLinn Elmervik

Explosionen på Ariana Grandes konsert i Manchester tog minst 22 liv.

Nu ser svenska konsertarrangörer över säkerheten på sina evenemang.

– Vi kommer sättas oss med vår säkerhetsorganisation i dag, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

1 av 4 | Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET / 4560
Ariana Grandes konsert på Friends Arena

22 personer är döda och minst 60 skadade efter det misstänkta terrordådet på världsartisten Ariana Grandes konsert i Manchester i går kväll.

Efter den allvarliga händelsen ser svenska konsertarrangörer över säkerhetsrutinerna kring sina evenemang.

– Vi har har redan hög säkerhet, men självklart påverkar den här händelsen också oss. Vi kommer att sätta oss med vår säkerhetsorganisation i dag för att diskutera om det här kommer att få konsekvenser för oss. Säkerheten är det absolut viktigaste vi jobbar med på Gröna Lund, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund i Stockholm.

Exakt vilka åtgärder som kan vidtas är inte klart.

Har satt in trygghetsvärdar

Sedan tidigare jobbar Gröna Lund tillsammans med polisen för att öka säkerheten på konserterna som hålls under sommarhalvåret.

– Vi jobbar med egna ordningsvakter och entrévärdar och nytt för i år är att vi har trygghetsvärdar som går runt på området, säger Annika Troselius.

Ariana Grande spelade på Friends arena utanför Stockholm så sent som den 8 maj. Då arrangerade Live Nation evenemanget. De kommer att titta på säkerheten tillsammas med polis.

– Säkerheten är alltid högsta prioritet för oss. Det är resultatet av ett nära samarbete med arena, polis och andra relevanta myndigheter inför och under varje evenemang. Om och i så fall hur något skulle påverkas av det som hände igår är för tidigt att säga. Självklart kommer vi tillsammans med polis titta på detta framåt när vi har mer detaljer krig vad som hänt, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

Säkerheten utvecklas

Kajsa Apelqvist, pressansvarig på festival- och konsertarrangören FKP Scorpio, säger att händelsen i Manchester, precis som allt annat, tas in i beräkningen i deras arbete för säkerhet.

– Jag kan inte kommentera detaljer kring vårt säkerhetsarbete, det gör vi aldrig. Men vi har en tät dialog och ett samarbete med polis och myndigheter, och det fortsätter självklart efter en sådan här fruktansvärd händelse.

Förändras arbetet på något sätt?

– Den här typen av dåd är en verklighet i världen och har varit de senaste åren, så det finns med i planeringen och har funnits med tidigare också. Säkerhetsarbetet är ju i ständig utveckling, det kan förändras på några timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM