Mejla

Fredrik Virtanen

Bra att prata – men kanske inte i glansig livsstils-tv

NÖJE

Sveriges största medieföretag säger nu att det är bra att prata om självmord.

Låt oss hoppas att sociala medier inte lyssnar.

Sofia Helin och Anne Lundberg i SVT:s ”30 liv i veckan”, start ikväll torsdag klockan 21.00.
Sofia Helin och Anne Lundberg i SVT:s ”30 liv i veckan”, start ikväll torsdag klockan 21.00.

”30 liv i veckan” var, nästan, som jag trodde – ”eftertänksam och klok, sprängfylld med experter och psykologer, hänsynsfull och med jourlinjer att ringa efteråt” – när jag i förhand föreslog att serien inte borde sändas.

Eftersom självmord kan smitta.

Det och inget annat – inte skam eller skuld eller myter som programmet låtsas – är anledningen till att ämnet är tabu. Eller varit tabu. SVT anser sig nu med stolthet lyft detta tabu. Det har andra medier, även Aftonbladet, gjort tidigare i liknande specialare.

Men så fort specialarna är över återinförs tabut. Om en kändis tar livet av sig nämns inte dödsorsaken, såvida det inte är oundvikligt som om dagens motsvarigheter till Sylvia Plath, Ernest Hemingway eller Kurt Cobain dör.

Faktiskt var ”30 liv i veckan” lite mindre värdigt och seriöst än jag trodde. Fokus ligger, åtminstone i första avsnittet som sänds torsdagkväll, tungt på anhöriga till självmordsoffer, däribland programledarna Anne Lundberg och Sofia Helin, och lånar estetiken från harmlös känslobaserad livsstils-tv. Sentimentaliteten förstärks med stråkar, pianon, dystra trummor och popmusik.

”30 liv i veckan” är mer glansig månadstidnings-tv som TV4 skulle göra den (men TV4 skulle inte ge sig in i ett så vanskligt projekt trots chansen till höga tittarsiffror) än klinisk fakta-tv som Utbildningsradion skulle göra den.

Det upprepas att ”all forskning visar att det är viktigt att tala om självmord, för då kan vi minska skammen”. Att tal om att självmord skulle kunna sätta griller i huvudet på människor är bara ännu ”en farlig myt”, säger psykiatrikern Ullakarin Nyberg.

Det är som att programmet behöver övertyga sig själv för att våga sända det redan klockan 21.00 och inte 22.00 då fler tonåringar hunnit i säng.

För det finns, förstås, ingen forskning som visar att det är bra, viktigt eller ens ofarligt att tala om självmord i just underhållnings-tv. Det som är bra i grupp, för anhöriga eller för folk med självmordstankar är inte nödvändigtvis nyttigt som livsstils-tv med miljonpublik.

Men låt oss sannerligen hoppas att SVT har rätt.

Såhär kommer det bli: När de tre avsnitten av ”30 liv i veckan” sänts kommer tystnaden återigen lägga sig i riktiga medier – innerst inne vet alla redaktörer att massmedia är för grovt, stort och klumpigt för detta ytterst komplicerade ämne.

I sociala medier finns däremot få hämningar och ännu mindre journalistisk kompetens. De livsfarliga Youtube-stjärnor jag nämnde i förra krönikan kan närsomhelst ta upp detta kittlande och publikdragande ämne inför sina tiotusentals barnfans.

Och nu kan de glada amatörerna även säga att självmord inte är tabu längre. Sveriges största och finaste medieföretag, public service, har sagt att det tvärtom är bra att prata om självmord.

Gus Fring (till vänster) från ”Breaking bad” dyker upp i nya säsongen tre av ”Better call Saul”.

VECKANS...

…GRÄNSSNITT-SKRÄP. HBO Nordic. Innehållet är fantastiskt – men själva tekniken makalöst usel. År efter år efter år. Är det inte dags att bygga en ny app för tv, snart? På platta fungerar det nästan helt godkänt.

…TV-SERIE. ”Better call Saul”, Netflix. Första avsnittet av nya säsongen var nästan stumfilm och ändå helt betagande. Men. Låt oss prata om ”Breaking bad” först. Många ser inte Saul, som utspelar sig före i tiden, eftersom de aldrig kom in i det tragikomiska mästerverket. ”Breaking bad” var ju, förutom den briljanta hisspitchen ”en gymnasielärare börjar koka metamfetamin med en elev” bra men inte särskilt lysande den första en, en och en halv, kanske två säsongerna. Men sedan lyfte den till sagolika nivåer, en av tidernas bästa tv-serier ihop med ”Vita huset”, ”Sopranos” och, antar jag även om jag själv inte gillar genren tomtar & troll & svärd, ”Game of thrones”. Så se ”Breaking bad”, det är värt väntan. Och därpå blir ”Better call Saul”, om den slemme men charmige advokaten i serien, ännu mer underhållande.

”Breaking bad” – värd första säsongerna innan den blir mästerlig.

…TOPPDOKUMENTÄR.Pehr G. Gyllenhammar – Sveriges mest beundrade man” sändes på SVT under påsken, se den på SVT Play. Skickliga journalisten Kristina Hedberg lyckas fånga en stor industrialists charm och arrogans, liksom den tid från 80-talet till nästan nu då Volvo och Sverige förändrades snabbt hand i hand.

Gyllenhammar drev Volvo.

…FRÅGA. Så för att kunna se säsong tre av ”Line of duty” måste jag köpa en dvd-spelare? SVT borde köra trean på SVT Play i samband med att säsong fyra nu sänds. Det påstås att det är väldigt dumt att se fyran utan att ha sett trean, stämmer det?

…SAGG-TV. ”Sveriges yngsta mästerkock”, TV4. Det vuxna originalet älskar jag ju. Men nu är säsongen slut och barnversionen ger ingen lindring alls, tvärtom. Det är deprimerande att se dessa små snillen på matlagning exploateras och hetsas. Låt dem ställa upp om 15 år istället.

”Line of duty”, hur hitta säsong 3?

…FÖR ÖVRIGT anser jag att ”Let’s dance” bör förstöras”.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Breaking bad”-skådisen har gått från knark till sprit

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Virtanen

Tv-recensioner

Självmord