Gunilla om kamerorna efter branden: ”Ett svek”

Övergavs av produktionsbolaget – sedan filmade de hennes olycka

1 av 5

avAndreas Hansson

NÖJE

Gunilla Persson menar att tv-bolaget bakom ”Svenska Hollywoodfruar” övergav henne, barskrapad efter branden.

Sedan filmade de henne när hon återvände till sin sönderbrända bostad.

– Det känns som ett svek, jag hade svårt att se på dem, säger hon i sin podd.

Gunilla Persson förföljs av skräcktankar efter branden som totalförstörde deras hem. Hon väcktes själv av ”the grace of God” och flydde ut ur huset med dottern Erika, mamma Iris, 91, är kunde senare räddas av brandmän.

– Tanken på att min mamma skulle brinna upp i sängen på övervåningen, den skräcken är obeskrivlig, minnesbilden är något som kommer följa med mig. Jag vaknar upp mitt i natten och ser den här synen framför mig, säger Gunilla i senaste avsnittet av sin podd.

De satt sedan barskrapade på sjukhuset, Gunilla hade bara två burkar kattmat i fickorna och riktar nu skarp kritik mot produktionsbolaget Meter som dagtid filmade kommande säsong av TV3:s ”Svenska Hollywoodfruar”.

– TV3 sa till dem: ni måste ta hand om Gunilla och Erika nu, ni måste se till att de har det bra. De sa att de skulle komma och hjälpa oss med pengar, ta oss därifrån till ett hotellrum, men de kom aldrig. Till slut kom Röda korset med ett kreditkort på 650 dollar så att vi kunde överleva ett dygn eller två, säger hon.

”Hade kamerorna i högsta hugg”

Hon säger att produktionsbolaget först i efterhand, när de fått sin nuvarande bostad, kom med ”svansen mellan benen” och pengar för de två nätterna på hotell. Däremot fanns de på plats när Gunilla återvände till den sönderbrända bostaden.

– De stod där med kamerorna i högsta hugg, de filmade mig och då fick jag fatta ett snabbt beslut. Jag valde att jag skulle vara professionell och ge av mig själv fast jag kände mig helt slut. Men jag kunde inte glömma ändå att de hade svikit oss på sjukhuset, jag kände här kan ni stå men de kunde inte när vi satt och behövde dem. Det känns som ett svek jag hade svårt att se på dem, säger hon.

TV3: ”Fick inte tag i Gunilla”

Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige, står bakom Meters agerande och menar att hjälpen kom sent för att de inte fick tag i Gunilla till att

– Det stämmer att vi bad Meter göra vad de kan för att stötta Gunilla och hennes familj i denna traumatiska situation och vår uppfattning är att vi tillsammans gjorde det. Det är ledsamt och tråkigt att detta är Gunillas upplevelse av situationen. Det blev några missförstånd de första turbulenta timmarna för att vi inte kunde nå Gunilla. Vi fick till slut kontakt med henne på sjukhuset genom Erikas telefon. När vi väl fick kontakt stod vi självklart för hotellnotan och andra praktikaliteter de första dygnen, säger hon.

Hon medger att teamet filmade när Gunilla återvände till huset men att flera nyhetskanaler filmade samtidigt.

– Vi ville redovisa händelsen till ”Svenska Hollywoodfruar” och teamets uppfattning när Gunilla kom var att hon gärna ställde upp på att bli filmad. Teamet som stått Gunilla nära under hela inspelningsperioden hade en bra dialog med henne och uppfattade att Gunilla ville berätta. Vi har förtroende för Meter och att de kan avgöra vad som är bäst i den situationen. När man varit med om en personlig tragedi kan känslorna komma i kapp i efterhand och självklart stöttar vi Gunilla i den mån vi kan och håller fortsatt kontakt.

”De ska bli så stämda”

Branden startade i grannfamiljens trädgård där ett byggföretag lämnat thinnerburkar och trasor vind för våg i samband med en renovering. Nu räknar Gunilla med att företaget dras inför rätta.

– Jag är on fire nu när det gäller att sätta dit människorna som är ansvariga för den här branden. De kommer att bli så jädra stämda. De kommer ångra att de satte foten på Las Casas place, säger Gunilla Persson.

Grannkvinnan vårdas ännu på intensivvårdsavdelning med grava brännskador och så svåra skador på lungorna efter brandröken att hon nu andas med hjälp av respirator. Hon ska dock vara bortom livsfara enligt Gunilla Persson som dessutom avser att vidta åtgärder mot sin hyresvärd för att brandvarnare saknats i fastigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM