Här är sanningen bakom cyklistbråket

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sten Ljunggren.

avMalin Wigen

NÖJE

Ett klipp på en cyklist som skäller ut tre äldre bilpassagerare har fått över en halv miljon visningar och väckt ilska mot cyklisten. Men allt är inte som det ser ut att vara.

I ett klipp som sprids på Facebook ser man hur en cyklist skäller ut passagerarna i en bil då han tycker de varit nära att köra på honom.

Det utbyts hårda ordväxlingar mellan parterna och det slutar med att cyklistens cykel kastas i en intilliggande pöl. Hela händelsen fångas, enligt utsago, på cyklistens GoPro-kamera.

Folk rasar mot cyklisten

Klippet har fått flera människor att rasa mot cyklisten och hans aggressiva beteende.

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Dessutom har vissa bett Facebooksidan ”Autentisk TV”, där klippet ligger, att ta bort det då det spär på hat mot cyklister:

Som cyklist i Sverige är man snudd på livrädd varje gång man ska ut i trafiken, pga allt oprovocerat har från empatilösa bilister som anser sig ha all rätt i världen att "rensa upp" bland folk dom inte anser sig ska vara nära gatan. Ni gör verkligen inte saken bättre”, skriver en cyklist.

Foto: Skärmdump

Sanningen bakom klippet

I skrivande stund har klippet över en halv miljon visningar och cirka 3 800 kommentarer. Och även om flera är arga på cyklisten är det några som påpekar klippet är en sketch snarare än verklighet – vilket är fallet.

Den som är uppmärksam kan se att de tre passagerarna i själva verket är de folkkära skådespelarna Lennart Hjulström, Gunilla Nyroos och Sten Ljunggren. Samtliga har varit aktiva inom svensk film och teater i flera decennier.

  • Lennart Hjulström har medverkat i filmer som ”Mitt liv som hund” och ”Ondskan”. Han är numera regissör.

  • Gunilla Nyroos, som också är gift med Hjulström, är bland annat känd från tv-serierna Hem till byn och ”Raskens” samt filmer som ”Nina Frisk” och ”Rusar i hans famn”.

  • Sten Ljunggren är ett känt ansikte från tv-serierna ”Rederiet” och ”Skärgårdsdoktorn” samt hundratals svenska filmer – allt från ”Jönssonligan” till ”Mig äger ingen”. Ljunggren är känd som ”de stora birollernas man”.

”Trodde folk skulle bli mer arg på passagerarna”

Sten Ljunggren har inte sett reaktionerna själv men kan förstå att vissa kan tro att klippet är på riktigt. Han är däremot förvånad över att så många rasar mot cyklisten.

– Jag trodde nog att folk skulle bli mer arga på oss som satt i bilen. Vi som sitter i bilen är inte särskilt snälla heller.

Men han kan också förstå ilskan mot cyklisten.

– Han kör ju lite ovarsamt. Jag tycker att en del cyklister kör mot alla trafikregler, inte alla men en del. Det finns nog de som tycker väldigt illa om cyklister.

Vad sketcherna är menade till förutom Youtube och Facebook är ännu oklart. Bakom projektet står komikern och skådespelaren Nils Granberg. På Facebooksidan står det i ett inlägg att det ska tillkännages vad Autentisk TV är: ”VI GER UPP! Den 9e maj kommer vi, Autentisk TV, att ge oss tillkänna i Gomorron Sverige på SVT. Vi kommer att berätta om vad Autentisk TV är”.

Vad tillkännagivandet kommer att resultera i återstå att se.

Nöjesbladet har sökt Nils Granberg.