Anders Öfvergård hittade kokain på alla toaletter han besökte

”Kommer bli en epidemi”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:

Nu får det räcka, tycker ”Arga-snickaren” – som tar sig an knarket i Sverige.

I det nya programmet ”Anders och knarket” i TV4 vill han ta reda på varför drogkonsumtionen har ökat.

– Det var kokain på samtliga toaletter på kvarterskrogar och nattklubbar jag besökte, säger han.

Programledaren Anders Öfvergård, 51, bestämmer sig för att åka runt i Sverige och ta reda på varför drogkonsumtionen har ökat. Och han blir orolig över upptäckterna han gör i den nya serien ”Anders och knarket”.

– Jag ser sambandet mellan drogerna och dödsskjutningarna och sprängningarna. Kriminell har blivit ett yrke. De kriminella lever på droger, det är så de får in sina pengar. Om vi inte gör något åt det här kommer det bli en epidemi, säger Anders Öfvergård.

”Anders och knarket” har premiär 25 november på C More och TV4.
Foto: JAKOB DAHLSTRÖM
”Anders och knarket” har premiär 25 november på C More och TV4.

”Otroligt anmärkningsvärt”

I det första avsnittet tar han hjälp av så kallade kokainservetter och ger sig ut i Stockholms nattliv. Där upptäcker han saker som förvånar honom.

– När man drar med servetten på toaletten och handfatet så ska den färgas blå om det är spår av kokain. Och det var kokain på samtliga toaletter på kvarterskrogar och nattklubbar jag besökte. Det är otroligt anmärkningsvärt. säger han.

Tycker det har normaliserats

Anders Öfvergård är själv gammal krögare och efter 15 minuter tillsammans med en polis gör de det det första tillslaget berättar han.

– Jag vet ju att det finns mycket droger, men inte att det är så pass utbrett. Det är en normalisering som har tagit oss med stormsteg, säger han och fortsätter:

– Vi måste förstå att det här är ett lagspel som vi inte kan lösa själva. Det är ett utbrett samhällsproblem som alla har bidragit till under en lång tid. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden längre.

”Blir provocerad”

Programledaren har träffat både poliser och läkare under inspelningen. Enligt Anders Öfvergård är problemet så pass utbrett att myndigheterna inte klarar av det längre.

–Politikerna säger att de ska ge pengar till polisen och att de ska utrota de kriminella nätverken på sex månader. Jag blir provocerad av det politikerna säger. Det går inte att göra det. Hur ska de kunna göra det när de knappt har folk till det? säger han.

Olika syn på droger

Han pekar även ut kommunikationen mellan unga och äldre som en del av problemet.

– Unga och äldre har olika synsätt på droger i dag. Vi kan inte prata om det med de unga och det beror mycket på okunskap. Det går inte att möta de unga med skrämselpropaganda, de lyssnar inte på oss. Vi behöver ha en attitydförändring till droger, säger han.

”Anders och knarket” har premiär 25 november på C More och TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE