”Bond är min mentor”

Bioaktuella Ana de Armas går från 007 till Marilyn Monroe

HOLLYWOOD

Daniel Craig kan inte sluta prata om henne och Ben Affleck har fallit för henne.

Möt Ana de Armas, Hollywoods nya stjärnskott.

Hon stjäl showen i Sverigeaktuella ”Knives out”, medverkar i kommande Bondfilmen och spelar huvudrollen i en film om Marilyn Monroe.

Det är länge sedan vi sett en skådespelerska stiga mot skyarna lika snabbt som den här 31-åriga skådespelerskan från Kuba har gjort.

När hon för två år sedan satt på ett annat hotell här i Beverly Hills för att lansera uppföljaren till ”Blade runner” visste vi inte riktigt vad det skulle bli av henne. Och då inte bara för att hon knappt kunde prata engelska.

– Det stämmer. Jag förstod nästan inte vad jag sa, säger hon med ett generat skratt.

Sedan dess har hon lärt sig språket lika snabbt som hon erövrat Hollywood.

Men med tanke på att det skett parallellt är det inte konstigt att hon är trött när hon i blå blus och svart, lång skinnkjol den här novemberförmiddagen tar emot för lansera den stjärnspäckade thrillern där hon bland annat spelar mot Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Christopher Plummer och Chris ”Captain America” Evans.

– Jag kommer direkt från inspelningen av ”Deep water”. VI har precis börjat filma.

Erotisk thriller

I den erotiska thrillern som bygger på Patricia Highsmiths roman är motspelaren Ben Affleck. Det har redan lett till rapporter om att han fallit för henne.

Men det viftar hon elegant bort och pratar i stället om hur spännande hon tycker det är att jobba med regissören Adrian Lyne, som tidigare gjort ”Unfaitful” och ”Ett oanständigt förslag”.

Stämmer romansryktena är Affleck inte ensam om känslorna. Stora delar av Hollywood vill ha skådespelerskan. Det har inte minst Daniel Craig visat som efter att ha jobbat med henne i sin sista 007-rulle, ”No time to die”, också såg till att hon fick rollen i ”Knives out”.

De Armas spelar Marta, sjuksköterska till den mystiske författaren Harlan Thrombey (Plummer) som har en stor och girig släkt. När Harlan överraskande dör kastas Marta in i släktingarnas kamp om pengarna medan två detektiver – en av dem spelad av Craig – utreder dödsfallets omständigheter.

När De Armas först hörde talas om rollen tände hon inte på den enkla beskrivningen där ord som ”latinamerikanska”, ”sjuksköterska” och ”söt” dominerade.

Tjuvar eller prostituerade

– Jag var rädd att det skulle bli en schablonbild. När vi latinamerikaner får roller i Hollywood är vi vanligtvis tjuvar eller prostituerade.

Men efter att ha läst manuset ändrade hon sig.

– Marta representerar äntligen en latinamerikanska som gör något bra, står för något fint och representerar en sida av vår kultur som sällan visas upp.

Kanske kan hon också hjälpa till att förändra bilden av Bonds kvinnor. Klart är i varje fall att uttrycket Bondbrud lagts på hyllan och att Bond i Craigs gestaltning mognat.

”No time to die” är hans sista som 007.

– Jag var där under hans sista inspelningsdag. Det var mycket sorgligt och väldigt känslosamt för alla inblandade. Samtidigt var det vackert att se hur något som varit en del av hans liv i tolv år nådde vägs ände.

Hon uppger att de har en speciell relation.

– Jag älskar Daniel. Han är…

Hon tvekar.

– Hur säger man? Obeveklig? Han ger sig aldrig, oavsett hur många brutna ben han har i kroppen. Han dyker ändå upp och kommer till jobbet varje dag.

Läskigt och pressande

– Det har varit inspirerande att få jobba med honom i två så skilda projekt. Att medverka i en Bondfilm är läskigt och pressande. Att ha fått göra det med honom som var van hjälpte mycket. Han har blivit som en mentor för mig.

Med huvudrollen i ”Blonde”, där De Armas ikläder sig legendaren Marilyn Monroe, klättrar hon mot Hollywoods översta tron. På frågan om hon själv ser det som den sagoliknande berättelse det framstår som utifrån, ler hon.

– När du får mig att tänka på det känns det som om jag börjar bli gammal. Ibland tycker jag att det tagit en evighet, ibland att det gått supersnabbt.

– Jag inser hur mycket tur jag haft och hur många möjligheter jag fått. Det är galet att tänka att jag kommer från en liten kuststad – inte ens Havana – och att jag som nioåring flyttade till Havana för att studera drama.

Då var det inte Hollywoods superkändisar som var hennes förebilder.

– Jag såg Tom Hanks, Julia Roberts och Richard Gere på tv. Men de stod så långt från min verklighet att det var rena fantasin. Kubansk tv och kubanska filmer var min verklighet. Det var det jag såg upp till och det var därför jag som 18-åring lämnade Kuba och flyttade till Spanien.

Galen dröm

Där blev hon tv-stjärna. Men till slut övergav hon också den världen för att satsa på Hollywood.

– Jag stack för att jag ville göra mer och lära mig engelska. Allt det som hänt är verkligen helt otroligt. Men jag har också gjort stora uppoffringar för att nå hit.

Hon syftar bland annat på sin mamma som är kvar hemma på Kuba.

– Jag saknar henne mycket. Det var inte lätt för henne när hennes 18-åriga dotter lämnade hemmet för att satsa på en galen dröm.

I dag är Los Angeles hennes bas. Men hon tycker fortfarande inte att det känns som hemma.

– Varje gång jag jag reser in i landet frågar immigrations-kontrollanterna vad jag gör här. När jag säger att jag är skådespelerska vill de att jag ska lista filmer jag varit med i.

Nästa år, med Bond och Marilyn på biograferna, lär det inte behövas.

Magnus Sundholm möter Ana de Armas.
Magnus Sundholm möter Ana de Armas.
Publisert:

LÄS VIDARE