Kvinna döms för förtal av Ulf Malmros

Kvinnan anklagade regissören Ulf Malmros för våldtäkt under metoo-hösten.

Nu döms hon för grovt förtal och ska betala böter och 60 000 kronor i skadestånd.

Det var när #MeToo-rörelsen briserade 2017 som kvinnan publicerade flera inlägg i olika grupper på Facebook, där hon påstod att Ulf Malmros våldtagit henne på 90-talet.

I en debattartikel och en intervju med Aftonbladet berättade stjärnregissören att han anmält kvinnan för förtal.

Sidorna där inlägget publicerats har sammanlagt flera tusen medlemmar.

NN har lämnat uppgifter om att Ulf Malmros gjort sig skyldig till ett mycket allvarligt brott med rasistiska inslag. Hennes uppgifter har fått stor spridning inom den bransch som Ulf Malmros verkar i, vilket innebär att uppgifterna har spritts till såväl hans vänner som hans kolleger”, skriver tingsrätten i domen.

Nu döms kvinnan till villkorlig dom för grovt förtal av Nacka tingsrätt. I domen konstateras att ”det inte kan anses råda något tvivel” om att det var just Ulf Malmros som kvinnan pekade ut som våldtäktsman i sina inlägg.

Ulf Malmros.
Ulf Malmros.

I domen konstaterar rätten att de aktuella Facebook-grupperna bara var tillgängliga för medlemmar men eftersom de sammanlagt hade 9 000 medlemmar som dessutom framför allt är aktiva i Ulf Malmros bransch var publiceringen oförsvarlig.

Att förtalet anses som grovt förklarar rätten med att uppgifterna fått ”mycket stor spridning” i filmbranschen vilket också påverkat regissören Ulf Malmros i hans yrkesutövning.

Rätten konstaterar dessutom att Ulf Malmros inte har haft någon möjlighet att tillbakavisa uppgifterna.

Ska överklaga

Kvinnans advokat Henrik Olsson Lilja säger att försvaret kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Vi tycker att tingsrätten har dömt på ett felaktigt sätt. Dels så har hon inte namngivit honom och dels så har det här varit en hemlig grupp som var tillför medlemmar. Dessutom måste man göra den här bedömningen utifrån hur situationen var under hösten 2017, säger Henrik Olsson Lilja.

Sargo de Basso har företrätt Ulf Malmros under rättsprocessen som målsägandebiträde och säger i Aftonbladet TV att domen var väntad.

– Det här är ett led i att för honom kunna lägga den här händelsen bakom sig. Domen var väntad och det som är intressant är att tingsrätten har rubricerat det här som ett grovt förtal och ser allvarligt på händelsen.

Här kan du se 200 sekunder om ”Drevet mot Malmros”

Publisert:

LÄS VIDARE