Marianne Mörcks panik i vattnet: ”Nu dör jag”

Hamnade i chock under simtävling

NÖJE

En simtävling i ”Stjärnorna på slottet” slutade i panik för Marianne Mörck.

Plötsligt fick hon inte luft i vattnet och trodde att hon skulle drunkna.

– Jag tänkte att ”jag vet att jag kommer dö nu”, säger hon.

Under Ann-Louise Hansons dag i ”Stjärnorna på slottet” valde hon att ta med de andra gästerna på en simtur. Hon växte upp vid havet och vill att de andra ska testa ett simsätt hon själv uppfunnit där man håller benen uppe vid hakan och paddlar med armarna.

Vid ett tillfälle ska alla deltagare tävla, men det blir för mycket för Marianne Mörck som får panik i vattnet. För Nöjesbladet berättar hon nu om skräckupplevelsen.

– Plötsligt känner jag bara att jag inte får luft. Alla andra simmade och tog upp knäna. Men jag kan ju inte ta upp knäna till hakan. Jag har ju en mage emellan. Jag fick panik. Sträckte jag ut mig så sjönk jag. Jag tänkte att ”nu dör jag, jag vet att jag kommer dö nu”, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde att jag skulle sjunka och att de inte skulle se mig för att de hade så roligt där borta med sina knän.

”Var jätterädd”

I programmet hörs hur hon flera gånger säger ”jag orkar inte”. Tillslut lyckas hon ta sig in till bryggan igen men beskriver hur kroppen hamnat i chock vilket gjorde att hon inte ens kunde krypa.

– Jag var som en skadeskjuten gråsäl när jag kom upp. Jag var jätterädd.

När de andra deltagarna inser att allt inte står rätt till med Marianne Mörck frågar de hur hon mår. Hon säger att hon mår bra och beskriver i efterhand att hon inte ville göra en stor grej av situationen.

– Jag är sån som person. Jag vill inte ha en klapp på axeln efter en föreställning, jag vill inte ha ”vad fin du är” eller ”mår du bra?”. Jag är mer ”allt är bra, nu fortsätter vi”. Jag tror att min mamma givit mig det för hon grät för allt och det var nerver och grejer. Så där ville jag inte bli lik.

Fick puss av Jöback

Trots att hon försäkrar de andra om att allt är bra får hon en stöttande puss av Peter Jöback på munnen.

– Peter känner mig mest. Han vet. Vi har jobbat med Duvemåla i sex år och delat loge. Vi kan varandras ögonbryn, blickar och själar. Så det var nog en sådan puss.

Mörck berättar att hon varit nära att drunkna en gång tidigare, på Malmöfestivalen för flera år sedan. Utklädd till viking tyngdes hon ner av sin rustning och fick lungorna fyllda med vatten innan hon kom upp.

Men är det så att du blivit rädd för vatten?

– Nej, det är bara att jag är väldigt otränad och har dåliga lungor.

PÅ SVT framhåller man att det fanns både personer och livboj på plats.

– Stjärnorna simmade bara några meter ifrån bryggan och det var ett stort tv-team som övervakade aktiviteten. Livboj fanns också om behov skulle uppstå. Marianne signalerade aldrig att hon behövde hjälp. Det var först i efterhand hon berättade att hon upplevde att det hade varit obehagligt, säger Madeleine Sinding-Larsen, SVT kommunikation.

Det här är årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" 00:30