Skyllde på påhittad tvilling – tv-profilen döms till fängelse

Fälls för flera fall av grovt bedrägeri och sexuellt ofredande

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson
Tv-profilen var en uppskattad och uppmärksammad återkommande deltagare i ett av TV4:s största tv-program.
NÖJE

Han skyllde alla brott på en påhittad tvillingbror.

Nu döms den förra tv-profilen till totalt fyra års fängelse.

”Det är uppenbart att påståendet om tvillingbrodern är en ren efterhandskonstruktion” skriver tingsrätten i sin dom.

Han var en uppskattad och uppmärksammad återkommande deltagare i ett av TV4:s största tv-program. Nu döms han till fyra års fängelse för flera fall av grovt bedrägeri och sexuella ofredanden vid sex tillfällen.

I sitt försvar har mannen påstått att brotten måste ha begåtts av hans tvillingbror. Men svenska myndigheter har inte lyckats hitta några bevis på att en tvillingbror skulle existera.

”Helt verklighetsfrämmande”

”Vid de sökningar som har gjorts i olika register har inte erhållits någon träff. Det är helt verklighetsfrämmande att en person skulle ha levt i Sverige under så många år utan att detta skulle ha medfört något avtryck. Inte minst som tvillingbrodern bland annat ska ha gått i skola här”, skriver tingsrätten i sin dom.

Den förra tv-profilen döms för att ha lurat till sig över fem miljoner kronor genom ett stort antal identitetsstölder, där han tecknat lån hos banker och kreditinstitut under falskt namn. Offren, vars identiteter har stulits, har också fått sina brevlådor länsade för att tv-profilen skulle kunna tillskansa sig bankkort, koder, avier och bankdosor.

Ytterligare tre personer döms samtidigt till villkorlig dom för penninghäleri och medhjälp till grovt bedrägeri.

Ofredanden i tvättstugan

Den förra tv-profilen fälls också för sex fall av sexuella ofredanden av unga kvinnor, där han har blottat sitt kön och onanerat inför dem i tvättstugan och andra allmänna utrymmen i anslutning till kvinnornas bostäder.

En av kvinnorna lyckades fånga honom på bild när han begick brottet och bilden har använts som del av bevisningen mot mannen.

Även för dessa gärningar har den förra tv-profilen lagt skulden på den tvillingbror som enligt tingsrätten inte existerar.

”Det är uppenbart att påståendet om tvillingbrodern är en ren efterhandskonstruktion och att NN har uppfunnit tvillingbrodern för att kunna freda sig mot de omständigheter som knyter honom till påstådda brott”, skriver tingsrätten i sin dom.

Domen överklagas: ”vill bli frikänd”

Förutom fängelse döms den förra tv-profilen också till att betala drygt sex miljoner plus ränta i skadestånd till de banker, kreditgivare och andra som utsatts för bedrägerierna och totalt 40 000 kronor till kvinnorna som utsatts för ofredanden.

Tingsrättsdomen föll i början av januari, men den förra tv-profilens advokat Jan Freij säger att domen kommer att överklagas.

– Jag har idag skickat in en överklagan. Han vill bli frikänd från allting, säger Freij.

– Skälet är att han gör fortfarande gällande att det är hans tvillingbror som har agerat. Vi håller på att ta fram en egen utredning för att visa att han har en tvillingbror. Domstolen trodde inte på det. I tingsrätten satt han häktad med restriktioner, men nu när han inte har restriktioner längre kan han kontakta ambassaden och hjälpa till med en sån utredning, säger Jan Freij.

Hollywoodmännen som anklagats i #metoo 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

TV4