Årets Guldbagge en balans mellan trams och allvar

NÖJE

Rätt film vann.

"Lilja 4-ever" var förra årets mest slående svenska film, och den fick fem välförtjänta Guldbaggar.

Glädjande nog uppmärksammade också juryn Stefan Jarls "Muraren", som nu vann för bästa dokumentär. Den filmen om Thommy Berggren var det andra utropstecknet under 2002.

Av de två duktiga huvudrollerna i "Grabben i graven bredvid" fick Michael Nyqvist Guldbagge, medan Elisabet Carlsson fick se sig slagen av Oksana Akinsjina som är så märkvärdigt gripande i "Lilja 4-ever".

Men om en vinner blir andra utan. Kvällens förlorare blev Richard Hoberts "Alla älskar Alice" som hade fyra nomineringar men ingen bagge.

Den första Guldbaggen för "Lilja 4-ever" gick till fotografen Ulf Brantås, som också arbetade med Lukas Moodysson på "Fucking Åmål" och "Tillsammans". Brantås var uppenbart tagen av tragedin bakom "Lilja 4-ever" i sitt tacktal. Hela galan blev en sorts balans mellan tv:s lust att göra lek av filmåret och verkligheten utanför.

Redan i "Rapport" som sändes strax före Filmgalan togs "Lilja 4-ever" upp, i samband med politikernas reaktioner och Rädda Barnens kampanj.

Och sedan trams när Björn Kjellman leker schlager och gör akrobatik.

Och så tacktalar Stefan Jarl om hur mycket Folkets Bio betytt som motstånd mot kommersialiseringen.

Medan Pernilla August gör en rolig Rita Hayworth ur "Gilda". Innan Ingmar Bergman använder sitt pris till att protestera mot tv-kanaler som gör reklamavbrott i filmer, med särskild udd riktad mot TV 4. Bergman gav priset åt Vilgot Sjöman som tillsammans med Claes Eriksson stämt TV 4 för deras sätt att bryta filmer.

Sedan ska vi skratta igen när fyra skådespelare blir baggar (= beetles på engelska) och sjunger Beatlesmelodier till texter om hur de förnedrar sig. Sven Wollter, Jakob Eklund, Gustaf Hammarsten och Alexander Skarsgård var inte valda för sina sångrösters skull.

Det är den delen av filmgalan som är firmafest och karaoke.

Men sedan är det dags för allvar igen när Lukas Moodysson påminner om tillståndet i världen utanför Cirkus.

Följt av Tomas Ledin som är "Galen i dej".

Än slank vi hit och än slank vi dit. Men rätt film vann och det är "Lilja 4-ever" vi kommer att minnas starkast från det svenska filmåret 2002.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM