Jag är trött på alla förvecklingar ombord

Freja talar ut om sitt liv i "Rederiets" tjänst

Här går Freja en säker död till mötes.

Camilla Ahlgrens uppdrag är att göra slut på "Rederiet".

Men innan dess ska båten själv tala ut om intrigerna ombord.

Det är ett otacksamt jobb. Men någon måste göra det. Här, i tv-husets egen Rederiethörna, sitter manusförfattaren Camilla Ahlgren och raderar ut Uno, Joker, Vera och alla andra älskade karaktärer från tv-serien.

- Det är roligt och svårt och samtidigt lite vemodigt att ta farväl av alla, säger hon om att skriva seriens sista avsnitt.

Relationerna dominerar

Den före detta svenskläraren har skrivit manus till "Rederiet" sedan 1994. Hennes kontor är tapetserat med små lappar i grönt, gult, rosa och blått som talar om händelseförloppet i serien. De rosa, som betyder relationer, dominerar.

- Det är klart att jag kommer att sakna "Rederiet", säger hon.

Oroar du dig inför tittarnas reaktioner?

- Nej, det ska bara bli spännande. Vi gör ett slut som vi tycker är bra, men sedan kommer säkert tittarna att vilja ha sina egna slut.

Avsnitt 318 blir det sista

"Rederiet" är inne på sin sista säsong och till våren sänder SVT den stora finalen. Tio års färd tillsammans med fartyget Freja tar slut i avsnitt 318.

Hemlighetsmakeriet runt programmet är stort. Men Patrik Westman, pressinformatör på SVT, lovar att det blir en spektakulär avslutning med många kära återseenden. Flera av de gamla skådespelarna har lovat att komma tillbaka.

Men redan i höst, när serien firar 300 avsnitt, får Rederietfansen en annorlunda upplevelse. I jubileumsprogrammet "Freja minns" träder Freja själv fram.

En bestämd gammal dam som inte drar sig för att berätta sanningen om sina passagerare.

- Förutom tittarna finns det bara en som känner till allt som har hänt ombord. Det är båten själv. Det blir tillbakablickar med kommentarer till alla händelser och olika kaptener. Som en kavalkad, säger Patrik Westman.

Tycker inte om "Rederiet"

Bakom Freja finns skådespelaren och Finlandssvenskan Birgitta Ulfsson. Hon tycker inte om "Rederiet", men gillar båtar och har därför lånat ut sin röst.

- Det blir rätt syrliga kommentarer. Freja är så trött på alla förvecklingar och tjafsiga människorelationer.

Jubileumsprogrammet sänds i SVT 1 den 8 november.

Anna Hansson

Publisert: