– Vi har fått till ett slags monster

avNinna Prage

Nöjesbladet besöker inspelningen av nya "Åsa-Nisse"

1 av 4 | Foto: Anders Deros
NY NISSE Kjell Bergqvist tar över den klassiska rollen i den 21:a Åsa-Nisse-filmen i ordningen. Senaste filmen ”Åsa Nisse i rekordform” kom 1969.

TROLLHÄTTAN. Hur får man Sveriges skådespelarelit att ställa upp i en omarbetning av en gammal buskis?

Svar: Man skriver ett sjukt roligt manus.

Stjärnorna i den nya Åsa-Nisse-filmen är överens: Henrik Dorsins version liknar inget annat.

Regnet vräker ner över den idylliska gården utanför Trollhättan. Och ett 30-tal reportrar och fotografer får otåligt fortsätta vänta på Åsa-Nisses stjärngäng, som just den här mulna

eftermiddagen i maj lovat full tillgång till både intervjuer och den beryktade inspelningen.

Men som på beställning spricker himlen upp – och pr-folket börjar ivrigt hojta att det snart är dags. En timme och två halvuppätna­ bjudmackor senare rullar ett släptåg bilar, med huvudrollsinnehavarna Kjell Bergqvist och Michael Segerström, 66, i spetsen, in på den slingriga grusvägen.

– Äntligen lite sol. Nu börjar vi, ropar Kjell Bergqvist, 57, som inför dagens tagning förvandlats till Åsa-Nisse i brunsliten kavaj och bredbrättad hatt.

Hittar olja

Scenen som ska spelas in utspelar sig i den småländske uppfinnargubbens torp i Knohult, efter att Åsa-Nisse hittat olja på sin tomt. Nu kommer Sveriges statsminister, gestaltad av Maria Lundqvist, 46, på besök för att förhandla om fyndigheterna.

För den som kan sin Åsa-Nisse bör historien låta obekant – eftersom den är helt nypåhittad.

Den 21:a Åsa-Nisse-filmen i ordningen är varken en remake eller fortsättning på någon av de gamla rullarna, utan en helt fristående komedi.

– Det känns som vi fått till något slags monster av buskis och nutida humor, säger­ den ene manusförfattaren Henrik Dorsin, 32, som också är på plats för att göra rollen som Knohultarn.

– Det är ett snabbare tempo och lite mer sjuk humor. Vi gör vår Åsa-Nisse. Man behöver inte känna till den gamla.

Tjugo roligaste

Bakom honom skojas och stojas det friskt. Just nu är det Johan Glans som håller låda. Några minuter tidigare var det någon annan.

Att samla tjugo av landets roligaste skådespelare på en och samma plats bäddar för feststämning. Och Kjell Bergqvist har bara lovord att ge sina arbetskamrater:

– Första dagen skrattade vi så mycket att vi var tvungna att ta om flera gånger. Tårarna bara rann.

Fredrik Boklund, 39, som har uppdraget att regissera de sammansvetsade stjärnorna, nickar instämmande.

–Det blir rätt många anekdoter från andra filmer, säger han och ler menande.

När skådespelarna börjar tröttna på att svara på frågor och ett mörkt moln drar in över trakten blir det fart på teamet, som vill hinna med några tagningar innan ytterligare en skur förstör förutsättningarna. Hela besättningen körs upp till det lilla huset på åsen, som producenterna Strix Drama och Film i Väst lyckats lokalisera för ändamålet.

Sa ja direkt

Det nya radarparet Kjell Bergqvist och Michael Segerström är lyriska över att få sätta i gång. De tackade ja så fort de läst manu­skriptet.

– Det är ett otroligt roligt manus, säger den förste.

– Jag tyckte det var fruktansvärt kul, fortsätter den andre.

Även Johan Rabaeus, 62, som just då passerar bakom dem, tar tillfället i akt att hylla Grotesco-medlemmen:

– Alla är överens. Henrik är ett geni!

3 röster om nya filmen

Maria Lundqvist, skådespelare:

– Det är en uppsjö av sköna människor och bra kamrater. Annars brukar filmarbete vara ganska ensamt, men det här är jättekul.

Johan Glans, skådespelare:

– Under några få dagar har jag blivit doppad i olja och fjädrar och legat ovanpå Maria Lundqvist. Det är en cirkus alltihop. Som en surrealistisk dröm.

Zoula Pitsiava, producent:

– I de värsta scenerna­ har vi 26 skådespelare­ med samtidigt. Men det flyter på bra. De är ju väldigt erfarna.