Kultgruppen gjorde comeback på Europride

avBenjamin Andrée

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
Gruppen excellence, bestående av Jenny Bergfoth och Johanna Landt, återförenades under Europride.

Excellence slog igenom i tv-programmet ”Popstars” och medverkade sedan i Melodifestivalen. Därefter splittrades de.

Nu har delar av kultgruppen återförenats på Europride.

– Det är 16 år sedan vi senast stod på scenen tillsammans, säger Jenny Bergfoth till Nöjesbladet.

En av de stora överraskningarna under torsdagens schlagerkväll i Europride Park var att två av tjejerna, Jenny Bergfoth och Johanna Landt, från popgruppen Excellence återförenades.

– Det är 16 år sedan vi stod på scenen tillsammans. Pride har tjatat på oss i många, många år men vi har inte varit redo förrän nu, säger Jenny Bergfoth.

Trots den relativt korta karriären i början av millenniet har Excellence uppnått närmast kultstatus i mellokretsar.

Från början bestod gruppen av Jenny Bergfoth, Johanna Landt, Ana Johnsson, Malin Olsson och Susanna Patoleta och tjejerna fick sitt genombrott i talang-såpan ”Popstars” 2001.

Året därpå medverkade de i Melodifestivalen med låten ”Last to know” och kort efter det upplöstes gruppen.

– Allt snurrade så fort och vi kände allihop att vi ville ta ett break, men det alternativet fanns inte. Så energin försvann. Då tog vi gemensamt beslutet att lägga ner, säger Johanna Landt.

Vill till Mellon igen

Tjejerna bytte popstjärneliv mot och familjeliv. Det föddes barn och Johanna utbildade sig till sjuksköterska och Jenny öppnade en yogastudio.

Men de har fortfarande kontakt med sina forna bandkompisar i Excellence.

– De har önskat oss lycka till i dag men ingen av dem kunde eller ville vara med. Fast jag och Jenny är så jävla redo att göra detta. Det är sån glädje, säger Johanna.

Ingen av dem har tränat röstmuskeln eller sjungit professionellt sedan det begav sig och trots att de snart ska kliva upp inför en publik på 13 000 personer är nerverna under kontroll.

– Jag minns när vi var på Pride förra gången. Det är något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv så jag är inte ett dugg nervös, säger Jenny och fortsätter:

– Nu får vi bara hoppas att någon ser oss och tänker: ”De här gamla tanterna måste vara med i Melodifestivalen igen”, och sedan ger oss världens bästa låt, säger hon och skrattar.

Så det här är ingen engångsföreteelse?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag och Johanna är en ny duo. Vi vet bara inte riktigt vad vi ska heta, men tänkte att vi ska ta hjälp av sociala medier och få hjälp med ett namn där. Någon som har ett förslag?

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride