Här tar vänner och familj farväl av Kenneth Gärdestad

avTorbjörn Ek

Begravdes idag till tonerna av sin musik – får sin sista vila intill brodern Ted

Ett hundratal vänner och anhöriga fyllde Silverdals kapell i Sollentuna utanför Stockholm.

Till tonerna av ”Jag vill ha en egen måne” tog de farväl av Kenneth Gärdestad. 

– Han var en mycket varm och generös person, säger Adam Pålsson precis före begravningsgudstjänsten. 

”Jag vill ha en egen måne” spelades redan i inledningen av Kenneth Gärdestads begravningsgudstjänst i Silverdals kapell i Sollentuna.  

– Senast jag träffade honom var när vi satt i Nyhetsmorgon tillsammans efter att ”Ted” haft premiär. Han var en mycket varm och generös person. Han bjöd hem mig och svarade på alla frågor och funderingar jag hade inför inspelningen, säger Adam Pålsson precis före begravningen.

1 av 9 | Foto: Pontus Orre

Pålsson gjorde rollen som Kenneths bror Ted i filmen om Ted Gärdestads liv. 

Begravning fylld av musik

Ett hundratal anhöriga och vänner hade samlats för att ta farväl av den folkkära textförfattaren och låtskrivaren och den musikfyllda begravningsgudstjänsten blev längre än normalt just på grund av all musik som framfördes.

– Vi sågs senast en månad innan han dog. Vi satt på övervåningen hos honom och pratade om hans låtar och han berättade att han hade skrivit refrängen av ”Jag vill ha en egen måne”, alltså även musiken. Han spelade den på sitt blå piano och vi sjöng. Det blev väldigt starkt. Ett vackert sista minne, säger Erik Linder inför gudstjänsten.

Han lärde känna Kenneth Gärdestad i samband med Melodifestivalen 2010 när Kenneth skrev texten till låten ”Hur kan jag tro på kärlek” som Erik tävlade med.

Sista vilan intill sin bror

– Det ledde till ett nära samarbete under ganska lång tid, så när jag tänker på Kenneth så är det främst det jag minns. Men de senaste åren är det mest att vi setts då och då och pratat musik, säger han.

Kenneth Gärdestad kommer att jordfästas intill sin bror som också är begravd i Silverdals griftegård. Här har också storebror Kjell och föräldrarna Margit och Arne Gärdestad fått sin sista vila.

Kenneth Gärdestad dog i början av mars i sviterna av den cancer han drabbats av. Omedelbar dödsorsak var influensa och lunginflammation. Han blev 69 år.

Han sörjs närmast av sin fru och sina tre barn.

På plats under begravningen var också bland andra skådespelaren Peter Viitanen som spelade rollen som Kenneth i filmen ”Ted” och vännen Janne Schaffer som bland annat spelade gitarr till Gärdestads låt ”Himlen är oskyldigt blå”.

ARTIKELN HANDLAR OM