”Ok, jag är nazist”

Publicerad 2011-05-18

Lars von Triers bisarra skämt chockade Cannes

CANNES. För två år sedan gjorde hans film ”Antichrist” skandal på filmfestivalen.

I går gjorde Lars von Trier, 55, själv skandal på presskonferensen, genom att grovt skämta om bögar, porr, nazister, judar, förintelsen och Susanne Bier.

– Jag ber inte om ursäkt, jag var bara på lite gott humör, sa han en halvtimme efteråt.

Jesper Christiansen, Lars von Trier och Stellan Skarsgård på den mindre pressträff som hölls för skandinaver, strax efter den skandalomsusade stora presskonferensen.

Ingen glömmer presskonferensen för två år sedan när ursinniga journalister frågade den danske regissören hur han hade haft mage att göra en sådan orgie i sex och våld.

Lars von Trier bara log och sa lugnt:

– Jag gör vad jag vill, jag är ju världens bästa filmregissör.

I år vållade inte själva filmen – ”Melancholia”, en vacker undergångssaga – några protester från media när de mötte gänget bakom filmen vid lunchtid. Förutom regissören var det Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Jesper Christiansen, Udo Kier, John Hurt och Brady Corbet.

Det var snarare Lars von Trier som sänkte nivån ganska snabbt.

Skämtade om nakenscener

Charlotte Gainsbourg fick frågan hur det var att jobba med honom en andra gång. Det var hon som stod i centrum, och vann skådespelarpriset i Cannes, för sin mycket nakna och utlämnande roll i ”Antichrist”.

– Jag vet inte om jag känner Lars von Trier så värst mycket bättre nu än då, sa hon.

– Men jag känner dig väldigt väl, från alla tänkbara vrinklar och vrår, sa han, skrattade och syftade förstås på hennes många nakenscener.

Sedan fick Lars von Trier en fråga om han var nöjd med ”Melancholia”. Han såg tveksam ut.

– Ja, jag är nöjd, men… en dag när jag tittade på några stillbilder ur filmen tänkte jag att det bara är skit. Då ångrade jag saker i filmen. Den kanske är skit, helt enkelt.

Under en diskussion om Kirsten Dunsts rollfigur, som är djupt deprimerad i filmen, sa plötsligt Lars von Trier:

– Tack gode Gud för att jag hade en skådespelerska med stor kunskap om depressioner. Äh, fick jag säga det Kirsten, fick jag inte göra det, så måste ni alla glömma vad jag just sagt.

Kirsten, som satt bredvid honom, såg rätt förvånad ut.

”Dunst med i porrfilmen”

Lite senare pratade Udo Kier – öppet homosexuell tysk skådespelare – om hur det är att jobba med Lars von Trier. Som snabbt tog över ordet:

– Du kommer alltid att få spela homosexuell i mina filmer. Jag undrar varför…

Och sedan började han prata om sin kommande långfilm, en hårdporrfilm. Han har pratat om det projektet tidigare, men ingen fattar väl fortfarande om han skämtar eller inte.

– Kirsten Dunst var så förtjust i de ”beaver shots” (bilder på hennes könsorgan) som vi filmade men som inte är med i filmen. Så nu ska hon vara med i porrfilmen. Charlotte Gainsbourg också. Det blir intressant med skillnaden mellan amerikanskt och franskt sex. Charlotte fejkar inte orgasmer framför kameran, det är skillnaden.

Båda skådespelerskorna skrattade.

Sedan följde en förvirrad utläggning om den katolska och den protestantiska kyrkans skillnad i inställning till sex och regissören avslöjade att ett avsnitt den kommande porrfilmen skulle heta Det lilla könsorganets skola.

Lars von Trier har en ny filmfotograf på den här filmen. Om honom, Manuel Alberto Claro, sa regissören:

– Han gjorde precis som jag sa, det är bra. Och så varnade han mig för att inte bli en gammal regissör som bara plockar in yngre och yngre brudar i filmerna och låter dem agera nakna. Därför har jag bestämt att det ska vara rekordunga tjejer helt utan kläder i nästa film.

Känner viss sympati för Hitler

Under en slags monolog med sig själv, pratade Lars von Trier om för- och nackdelar med att dricka sig berusad.

– Vad tittar du på mig för? frågade Stellan Skarsgård.

– Därför att Kiefer Sutherland, den största festprissen, inte är här. Men du Udo är inte så dålig du heller. Jag tror du får spela fyllebög i nästa film.

Sedan rörde Lars von Trier till det ordentligt, när han började prata om att han alltid känt sig lite grann som en jude.

– Men sedan dök Susanne Bier upp och då kände jag mig inte lika sugen på det längre… det var ett dåligt skämt. Men det stämmer ju det där att finns en hierarki bland judarna och Susanne Bier… nä, jag skämtade igen.

Sedan pratade han om att han förstod sig på Adolf Hitler, kan känna viss sympati, men tyckte det var dumt att starta andra världskriget.

Albert Speer (tysk arkitekt, politiker och författare som var ansvarig för Nazitysklands krigsindustri) tyckte jag om, han hade talang.

– OK, jag är nazist. Vi nazister tycker om att göra saker på ett storslaget sätt. Den slutliga lösningen.

Då tog presskonferensens moderator Henri Béhar över och sa:

– Och med de bisarra orden avslutar vi presskonferensen.

Skarsgård: Lars är sådär

En hel del journalister tog illa vid sig och tyckte att Lars von Triers skämt var väldigt osmakliga.

En timme senare mötte Lars von Trier, Stellan Skarsgård och Jesper Christiansen den skandinaviska pressen. Jag frågade Stellan vad han tyckte om presskonferensen:

– Lars är sådär, han kan inte låta bli att vräka ur sig saker som provocerar.

Lars von Trier själv sa att han inte ångrade sig, att han bara var på ovanligt gott humör, att han trodde Susanne Bier skulle älska det han hade sagt och så förtydligade han sin inställningen till nazismen:

– Vi har lite nazister i oss alla, men egentligen är det ju den nazistiska estetiken jag är förtjust i. Fast jag är definitivt mer pornograf än nazist.

TV: Cannes-intervjun som helt spårade
ur

ANNONS