Ny parfymtrend: lukta smuts

NÖJE

Uttryck din personlighet med en udda parfym: kanelbulle, tvätt eller lort

Foto: EN DOFT FÖR DIG? Julia Spada, Mikael Bergström, Linnéa Karlsson och Tobias Mattsson har testat den nya trenden med personliga parfymer.

Glöm parfymer med doft av rosor och viol. I sommar ska du lukta annorlunda och personligt. Nu väljer allt fler en udda doft framför en klassisk.

Hollywoodkändisarna är inte sena att haka på den nya dofttrenden. Mischa Barton, Kate Moss, Clint Eastwood och Uma Thurman är några av dem som fastnat för unisex doftserien “The Library of Fragrance”. I seriens parfymbibliotek hittar man dofter som Gin & Tonic, Gurka, Smuts och Gräs.

- Nu ska dofterna vara nischade och unika. På flygplatsens taxfree luktar allt likadant. De kommersiella parfymerna blir för generella, säger doftexperten Ben Gorham.

Blanda dofterna själv

Han ser en tydlig trend.

- Det här är bara början. Folk vill hitta en doft som kan bli en del av dem själva.

Parfymerna i “The Library of Fragrance”-serien kan både bäras separat och blandas. Mojito och kanelbulle kanske? Eller varför inte dofta smuts i kombination med nytvättat?

- De är väldigt enkelt uppbyggda och går därför bra att blanda. Nu kan alla vara sin egen parfymör, säger Elena de Leon, inköpsassistent på Åhléns och Kicks.

Rent och fräscht

Clean är en annan serie som bygger på idén om rena, okomplicerade och fräscha dofter. Något som passar oss här i Sverige, enligt Ben Gorham.

- Det är väldigt “skandinaviskt” att inte lukta för mycket. De här parfymerna är ett bra sätt att introducera folk i doftvärlden.

Vi vill veta vad det är vi har på oss. Att säga att det luktar kryddigt -eller friskt räcker inte längre.

- Då är det bra med enkla namn som tomat, kanel-bulle eller ren tvätt. Det är rakt på sak och inget flum, säger Ben.

Frida Anter

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode