Busringning fick huvuden att rulla

Av: Susanne Nylén

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladets Susanne Nylén skriver krönika från London

LONDON. En busringning.

Det var allt som krävdes för att hela England skulle drabba samman i en massiv lyssnarstorm.

Huvuden fick rulla.

Allt för en snubbe med knullrufs och bisarr humor.

Komikern Russell Brand är förmodligen inte ett känt namn för alla därhemma. Men här i England är han the talk of the town.

BBC och Sky News gör direktrapporteringar utanför hans hem i London.

På allvar.

Förstasidorna på alla tidningar har de senaste dagarna varit fullkomligt tapetserade av skandalen.

Över 40?000 lyssnare har ringt radioväxeln och gormat.

Russell Brand har nu sagt upp sig som värd för sin humorshow och BBC Radios chef från sin post.

Allt för att Brand och bisittaren Jonathan Ross för två veckor sedan busringde till Andrew Sachs. Ni vet han den lustige kyparen Manuel i ”Pang i bygget”.

Qué?

Ja, så sa han alltid till John Cleese. Nu är ni med va?


Denne Manuel, det vill säga Andrew Sachs, lever och frodas i London och är fortfarande något av en kändis. Russell Brand tyckte det skulle vara kul att ringa honom och berätta att han legat med hans barnbarn Georgina Baillie, 23, som också är något av en kändis i gruppen Satanic Sluts.

Brand och Ross lämnade fyra långa meddelanden på hans telefonsvarare där det ena plumpa skämtet efter det andra rasade ut i etern. Skandalen var ett faktum och båda har nu gått ut med offentliga ursäkter. Andrew Sachs har pratat med tv-reportrar utanför sitt hem och beklagat incidenten. Georgina Bailie har talat ut i The Sun, förmodligen mot betalning.

Jonathan Ross, som tjänar över 75 miljoner (!) kronor per år med egen tv-show i statliga (!) BBC, är nu avstängd – utan lön – i tre månader.

That’s the way it goes in England.


Det är helt galet vilka proportioner denna busringning har fått. Stundtals var det lite småkul men också väldigt pinsamt. En morfar blir väl aldrig särskilt glad över att få höra om sitt barnbarns sexliv.

Jag antar att det är lite som att Hassan-gänget skulle ha ringt Lill-Babs och berättat att någon av dem haft sex med Malin Berghagen eller Kristin Kaspersen. Men nu spekulerar jag bara. Det närmaste vi kommit en liknande skandal vad jag kan minnas är när Pippirull gjorde narr av Dr Alban och Runar Sögaard.

Det däremot var riktigt kul.

Russell Brand har trampat i klaveret tidigare med sina sexskämt – och tvingats be om ursäkt. Då skojade han på MTV-galan om Jonas Brothers kyskhetsringar. Kul tycker jag som träffat dessa präktiga små gossar. Men skämtet föll inte alla i smaken. Min humor tycks inte vara speciellt politisk korrekt.

Inte Russell Brands heller.

Allt återknyter till den ständiga frågan: Får man skämta om allt?

Uppenbarligen inte här.

Publicerad: