”Det var som att åka hem”

Av: Erik Sidung

Publicerad:
Uppdaterad:

Mando Diao spelar in nya skivan i en källare – med sina stora idoler

1 av 4 | Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Mando Diao har blivit stammisar på tunnelbanans röda linje till Norsborg det senaste halvåret. Där har de, tillsammans med producentbröderna Salla och Masse Salazar, spelat in sin nya platta.

Ett av Sveriges största rockband och två av Sveriges mest namnkunniga hiphop-producenter.

Där har vi häxblandningen som blev Mando Diaos kommande skiva.

– Vi spelade in vår första platta i en källare i Borlänge och den här i en källare i Norsborg, det var lite som att åka hem, säger Gustaf Norén, 27, sångare och gitarrist i Mando Diao.

Mando Diao är i slutfasen av arbetet med nya plattan ”Give me fire”, den femte på sex år.

– Det finns en anledning till att vi har släppt fem plattor på den här tiden, vi är väldigt rastlösa, säger trummisen Samuel Giers, 28, när vi möter upp bandet på Slussens t-banestation i Stockholm för att hänga med ut till Norsborg och bröderna Salazars studio. En resa som Mando Diao gjort många gånger de senaste sex månaderna.

Ena brorsan Salazar, Salla, var tidigare med i Latin Kings och andra brorsan, Masse, har producerat drösvis med hiphop-beats till gräddan av Sveriges hiphop-elit.

Många ögonbryn höjdes i förvåning när det blev känt att de två konstellationerna skulle samarbeta men det hela började faktiskt av en slump.

– De är våra idoler, säger Gustaf Norén som klämt ner sig i ett fyrsäte i t-banevagnen tillsammans med sina bandkollegor inför den 40 minuter långa färden ut till ändstationen Norsborg.

Ville ha autografer

En roadie på förra turnén hade pratat om att han kände Salla och Masse men Mando Diao-killarna, som är stora Latin Kings-fans, trodde inte riktigt på honom. Men han lyckades skaffa fram ett nummer och Gustaf åkte ut och hälsade på i studion.

– Jag drog dit mest för att få autografer och ”I skuggan av betongen” signerad men det slutade med att vi hade spelat in en låt, säger Gustaf.

Efter ett tag vågade han spela upp resultatet, som var väldigt annorlunda mot tidigare Mando Diao-alster, för resten av bandet. De gillade vad de hörde och de åkte ut för en låt till, som blev ännu en, och ännu en.

– Det gick inte att stoppa, det lät för bra. Så vi bara fortsatte och nu har vi 25 låtar och varför ska vi trycka på stoppknappen nu, det är bara att fortsätta, säger Gustaf.

Bandet stod utan skivkontrakt när inspelningarna började och de erkänner att det var lite läskigt – kommer någon att vara intresserad?

”Ville göra dansant skiva”

När vi träffar bandet har de ett par dagar tidigare skrivit kontrakt med Universal music och plattan kommer ut den 13 februari.

Tidigare i år byggde bandet klart sin egen studio i Trångsund utanför Stockholm. Där har de spelat in live och sedan tagit resultatet till ”laboratoriet” i Norsborg.

– I Norsborg har vi tagit bort grejer, kanske tagit bort extragitarren från refrängen och lagt en bongo eller shaker i stället, säger Samuel.

Fokus har legat på rytm – trummor, bas och percussion.

– Vi ville göra en dansant skiva med bra trummor och bas och det är Salla och Masse väldigt bra på, säger Björn K Dixgård, 27, sångare och gitarrist.

Oroliga fans

Efter att ha passerat förort efter förort är vi framme. Bakom en tung metalldörr i Kärsbyskolans källare ligger Salazars studio. Salla hälsar välkommen och killarna visar oss runt. Rummen fullkomligt dignar av vinylskivor och längs väggarna står hyllor packade med allt från 30-talsjazz till senaste hiphop-tolvorna.

– Vi har inspirerats mycket av film på den här plattan, Tarantino och ”Twin Peaks”, men framför allt av deras skivsamling där vi grävt ner oss, säger Björn.

Masse sitter framför datorn i studion och putsar de sista detaljerna. Singeln ”Dance with somebody” pumpar i högtalarna, och visst hör man att det är Mando Diao men något annat också – disco?

– Vissa fans har varit oroliga att vi skulle göra en discoskiva men vi har lugnat dem med att det gjorde faktiskt Kiss också, säger Gustaf.

Publicerad: