Gaming

Får en att gråta av glädje – och sorg

Av: 

Alfred Holmgren

NÖJE

The world ends with you är ett mästerverk än idag

ROLLSPEL Världen tar inte slut här.

Det kunde däremot det moderna rollspelet ha gjort.

”The world ends with you” behandlar sin genre med en organtjuvs respekt. Det bryter så mycket ny mark att det knappt har någon kvar att stå på. Utnötta klyschor och kulisser bulldozras ner till förmån för en miljö som inte kunde vara längre ifrån högteknologiska fantasy-ghetton och karaktärer som stansas som pepparkaksgubbar.

En smak av Shibuya

”GTA V” har hyllats för att vara en så kärleksfull skildring av Los Angeles att man kan känna smaken av smog i munnen. På samma sätt är ”The world ends with you” en mangamarinerad hyllning till Shibuya, Tokyo-distriktet vars trendtentakler omslingrar hela jordklotet.

Graffitiinfekterade gångtunnlar, perspektiv som snubblar över varandra och glittrande skyskrapor som ser ut att smälta i det obarmhärtiga solskenet. I stället för rustningar köper man trendiga kläder, i stället för helande potions dricker man milkshake. Striderna är så dödsföraktande att game over-skärmen hela tiden hänger i en skör tråd ovanför ens huvud. Med alla förmågor man har att utnyttja och uppgradera blir det ett spelsystem så djupt att inget annat bärbart rpg från samma era skulle bottna i det.

Ingen uppföljare i sikte

När mästerverket nu kommer i en ny, Iphone 6-kompatibel version får ni förlåta mig om jag inte gråter av glädje – utan sorg över att Nintendo DS-originalet från 2007 inte fått så mycket som en suck om en uppföljare sedan dess.

Men det som framförallt slår mig är att det fortfarande är så briljant att jag knappt kan stå på benen. Det framgår bara ännu tydligare idag exakt hur Square Enix lyckades lura oss att återuppliva vår tro på det japanska rollspelet som genre – innan vi ens hunnit skriva dödsrunan. Allt de behövde göra var att plantera det i Shibuyas djungel av skyskrapor, där dialogerna dränks i sprudlande j-pop och stadspulsen bultar så hårt att asfalten nästan spricker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gaming

Rollspel