Elton har roligare än på väldigt länge

NÖJE

Bjuder på monsterhits och välkommen spänning

1 av 5 | Foto: INTIM ATMOSFÄRMycket show är det inte, men med Elton John på spelhumör i det rejält nedkrympta Friends Arena uppstår en riktigt intim atmosfär.

Elton John säger att det bara blir roligare att uppträda med åren.

När han är på så här ­generöst spelhumör är det inte svårt att tro honom.

Jag har sett oändligt tråkiga spelningar med Elton John. Geistlösa ”en dag på jobbet”-gig med plikt­skyldiga leveranser av alla de där låtarna som publiken alltid kommer för att höra.

Men jag vet ju att han egentligen är besjälad av musik, nyfiken och engagerad på ett sätt som få ur hans generation orkar nu för tiden, och jag har sett den artisten också.

Det är dessbättre den ­Elton som står på scen på ett rejält nedkrymt Friends Arena i kväll. Publiken har samlats kring hallens ena kortsida och en riktigt ­intim atmosfär uppstår.

Den 66-årige britten har nya albumet ”The diving board” ute men spelar bara två låtar därifrån. I stället återbesöker han plattorna som utgjorde hans kreativa peak på 70-talet, inte minst 40-årsjubilerande ”Goodbye Yellow Brick Road”.

Sobra ljuseffekter

Givetvis rullar han ut en lång rad monsterhits men också en del för de verkliga fansen, som ”Grey seal” och kraftfulla balladen ”Holiday Inn”, vilket ger välkommen spänning till setet.

Mycket show är det inte. Sobra ljuseffekter på backdropen och så Elton som sitter vid sin flygel i en svart kostym smyckad av glitter i rött och guld. Två kroatiska cellister tar några danssteg. Evige Elton-trummisen Nigel Olsson är en gentleman i kostym och lika trogne gitarristen Davey Johnstone får rejält med solokrämigt utrymme i den funkstompiga boogierock­’n’­roll som lyfts lite extra av garvade körsångerskor som Tata Vega och Rose Stone (jepp, hon från Sly & The Family Stone).

Emellanåt tycker Elton och bandet rent av att det är lite för roligt med boogie. Dessbättre balanserar han upp med att sjunga ballader som ”Believe” och ”Don’t let the sun go down on me” med en glöd som ­inte hörts på länge.

Känslan följer med

Visst får vi någon sentida svulstballad som vi hade klarat oss utan, nog blir det emellanåt lite för tryggt även i kväll.

Men Elton John verkar ha roligare på scen än på väldigt länge, det är framför allt den känslan som följer med hem.

Här är hela låtlistan

x Funeral for a friend/Love lies bleeding

x Bennie and the Jets

x Candle in the wind

x Grey seal

x Levon

x Tiny dancer

x Holiday Inn

x Sorry seems to be the ­hardest word

x Believe

x Philadelphia freedom

x Goodbye Yellow Brick Road

x Rocket man

x Hey Ahab

x I guess that’s why they call it the blues

x The one

x Oceans away

x Someone saved my life ­tonight

x Sad songs (say so much)

x All the girls love Alice

x Home again

x Don’t let the sun go down on me

x I’m still standing

x The bitch is back

x Your sister can’t twist (but she can rock’n’roll)

x Saturday night’s alright for fighting

Extranummer:

x Your song

x Crocodile rock

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen