SVT tvingas göra om Aktuellt – igen

NÖJE

Efter tittarstorm och hård intern kritik – så här blir ”nya” Aktuellt

Foto: Det är bara drygt fem månader sedan nya ”Aktuellt” hade premiär. Men kritiken har inte varit nådig – och programmet har kantats av teknikstrul. ”Det har varit för mycket av den varan”, säger nyhetsankaret Cecilia Gralde som nu hoppas på bättring. ”Vi får se om det blir optimalt eller om vi måste fila vidare”, säger Claes Elfsberg om omgörningen.

Kritikstorm från tittare och internt missnöje.

Nu tvingas SVT förändra ”Aktuellt” – igen.

– Vi har inte varit nöjda, säger Eva Beckman, programchef för Kulturnyheterna, till Nöjesbladet.

Foto: Mindre sport.

Nya ”Aktuellt” hade premiär den 5 mars. Men det nya formatet, med utökad sändningstid och ny teknik, möttes av svidande kritik internt och från tittare.

Nu tvingas SVT förändra ”Aktuellt” – för andra gången på fem månader.

– Det kan ta några månader innan man hittar formen. Vi har genomfört tittarundersökningar och nu har vi tagit till oss av tittarnas synpunkter på programmet, säger Eva Landahl, ”Aktuellt”- och samhällschef på SVT.

Mer kultur – mindre sport

Med start den 20 augusti blir det därför mindre sport och mer kultur i ”Aktuellt”. Sportnyheternas tre fasta minuter ryker, samtidigt får kulturnyheterna fem fasta minuter i programmet.

– Det är vi jätteglada för. Jag är väldigt nöjd och nu ska vi mäta oss med alla andra nyheter som ska platsa i ”Aktuellt”. Det blir spännande, säger Eva Beckman, kulturchef på SVT.

Tidigare har missnöjet varit stort på SVT:s kulturredaktion. När nya ”Aktuellt” sjösattes förlorade kulturen sin fasta tid och fick en betydligt senare sändning på fem minuter i stället för sina tidigare nio.

– Vi var inte nöjda med hur det blev och jag var väldigt missnöjd med det just för kulturpublikens skull. Det var ingen vidare lösning, men det tror jag att alla ganska snabbt insåg. Jag är glad att det har rättats till nu, säger Eva Beckman och fortsätter:

– Jag tror att alla förstår det förnuftiga i att om ”Aktuellt ”ska redovisa de viktigaste nyhetshändelserna under kvällen så ingår givetvis kulturnyheterna där också.

Också ”Aktuellt”-programledarna välkomnar SVT:s krafttag. De tycker att det finns mycket som kan bli bättre.

– Jag har saknat kulturnyheterna i nyhetstimmen. Jag tror att för­ändringarna kommer att bli bra för programmet, säger Cecilia Gralde.

Hon hoppas dessutom att nysatsningen kan innebära slutet på månader av ihållande teknikstrul.

– Det har varit för mycket av den varan. Ibland har man känt sig trött på de återkommande teknikproblemen, säger Gralde.

Kan bli fler ändringar

Anna Hedenmo har saknat den fördjupande journalistiken i nya ”Aktuellt”, men enligt programledaren kommer det bli mer av den varan.

– Det blev lite för lite av det. Vi sände ändå en hel timme. Det var nog många med mig som tyckte att vi borde kunna fördjupa dagens eller veckans stora samtalsämnen. Jag tycker att det är väldigt bra att vi nu utökar den fördjupande journalistiken på dagshändelser.

Claes Elfsberg utesluter inte att det kan bli fler ändringar i ”Aktuellt” i framtiden.

– Vi får se om detta blir optimalt eller om vi måste fila vidare på något litet hörn om ytterligare ett halvår. Det är vanligt att man putsar och förändrar utifrån tittarnas reaktioner och allt eftersom tiden går, säger han.

Så förändras Aktuellt

Sportnyheternas tre fasta minuter tas bort. Sportnyheter kan fortfarande tas upp i den ordinarie nyhetsrapporteringen och ”Sportnytt” går kl 22 som vanligt.

Kulturnyheterna får fem fasta minuter.

Två väderleksrapporter i stället för tre.

Mindre rörlighet på LED-skärmen bakom programledarna.

En mer sammanhållen nyhetsdel.

Detta har hänt

5 mars

SVT gör en nysatsning i ”Aktuellt”. Programmet får ett helt nytt format på en timme där det inleds med en cirka 17 minuter lång uppdatering med dagens viktigaste ny­heter. Studion är ny med en LED-skärm på åtta meter i bakgrunden. Programmet leds av två program­ledare.

– Vi sliter med att få det att fungera, men det ska det göra och det kommer att se väldigt snyggt ut, säger Eva Landahl, ”Aktuellt”-chefen som är ansvarig för programmets nya utseende.

6 mars

Dagen efter premiären går tidigare SVT-profiler till attack mot det nya formatet.

– Nyheterna var gamla och hade redan sänts tidigare under kvällen i ”Rapport”. ”Aktuellt” kan inte bara upprepa information som har varit allmängods i timmar, säger Elisabet Höglund.

Den före detta programledaren Bo Holmström håller med.

– Jag gör inte vågen. Det gick 45 minuter innan det kom någon egen nyhet, säger han.

19 april

Efter teknikstrul tvingas medarbetare på SVT till sjukskrivning. Det, tillsammans med få raster och lägre bemanning, sliter hårt på nyhetspersonalen. Facket och skydds­-ombuden på SVT slår larm och lämnar in en anmälan till SVT angående arbetsmiljön.

– Folk har farit illa, säger Petteri Karttunen, ord­förande i SVT:s journalistklubb.

10 augusti

SVT meddelar att de omformar ”Aktuellt” – igen.