Nöje

Lena Ph och Per Holknekt kan tvingas dela på alla miljonerna

Av: 

Josefin Sköld

NÖJE

Makarna har inte skrivit något äktenskapsförord

De var ett av Sveriges rikaste kändispar.

Under ett år tjänade Lena Philipsson och Per Holknekt drygt 50 miljoner kronor tillsammans.

Nu skiljer de sig – utan äktenskapsförord.

Per Holknekt och Lena Philipsson.

Foto: Karin Törnblom

År 2010 var ett händelserikt år för Odd Molly-grundaren och hans schlagerdrottning. Förutom bröllopet under sommaren köpte paret också en gemensam parad­våning i anrika Kreugerska huset på Östermalm i Stockholm, och lite senare även ett fritidshus för 8,5 miljoner kronor på Ingarö.

Sålt aktier

Bara det senaste året har makarna taxerat en inkomst på runt sex miljoner kronor – var. Samtidigt har Per Holknekt sålt av stora delar av sina aktier i Odd Molly, en affär gett honom drygt 26 miljoner kronor.

Lena Philipsson driver två aktiebolag med många års miljonvinster bakom sig och kvitterade, enligt den senaste årsredovisningen, ut 18,4 miljoner kronor i aktieutdelning.

Under det senaste året har paret alltså tjänat över 50 miljoner kronor tillsammans. När skilsmässan nu blivit ett faktum inleds en bodelning. Något äktenskapsförord finns inte registrerat.

– Vid en skilsmässa görs alltid en förteckning av båda parternas tillgångar och skulder. Huvudprincipen är sedan att värdet av det gemensamma överskottet delas lika mellan dem båda, säger advokat Birgitta Williamson.

”Rätt till överskott”

Om det inte finns ett äktenskapsförord händer det att par skriver sina egna avtal.

– Men det är väldigt ovanligt. Många tror att parterna i ett äktenskap automatiskt äger hälften av den andres tillgångar, men så är det alltså inte. Mannen och kvinnan äger fortfarande sina respektive tillgångar men de har rätt att få ut halva värdet av den andra partens överskott, säger Birgitta Williamson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert: