Tidsresa? Kan Limpar kan jag

NÖJE

Fredrik Virtanen skriver om sin syn på nöjesvärlden – VARJE LÖRDAG

1 av 4 | Foto: Tillbaka – från dåtiden Marty McFly (Michael J Fox) och Dr Emmet Brown (Christopher Lloyd) är tillräckligt gamla för att återanvändas.

Förändra världen, tänker vissa.

Jag är mer banal.

Min tidsmaskin tar mig till Manchester, shopping och förlorad kärlek.

Brittiska ”Life on Mars”, ”Doctor Who” och Hiro i ”Heroes” har gjort succé i Sverige. Amerikanska ”Journeyman” och ”Måndag hela veckan”-actionvarianten ”Day break” (trist nedlagd efter en säsong) går i samma spår.

Tidsresor.

Tidsresor på tv är urhett.

En kombination av Herman Lindqvist och sexighet.

Kittlar så mysigt

Tv-världen har smittats av ett trivsamt ”Star Trek”/”Bröderna Dal”-virus. Eller kanske har genialiteten i Michael J Fox ”Tillbaka till framtiden”-serie på bio åldrats tillräckligt för att återanvändas.

Eller kanske är det just nu så extremt passande eftersom vi lever i ett kulturellt tidlöst 00-tal som helt frankt lånar ihop till popkulturen vi lever i.

Tidsresor kittlar så mysigt.

Och, hey, om Anders Limpar (svensk tv-klassiker i ”Blåsningen” med Lennart Swahn) kan tro på tidsresor – varför skulle inte jag kunna?

Jag gör.

Eller drömmer.

Jag kan drälla i timmar i soffan och tänka på olika tider jag skulle vilja besöka.

Men till sist blir det väldigt platt.

Jag skiter i att åka till Jesus

Min topp-5-lista på Nick Hornby-manér blir inte alls storslagen. Jag skiter i att åka till Jesus (vem skulle tro mig om jag vittnade om att Maria faktiskt var oskuld?).

Jag ser det inte heller som min uppgift göra nåt så oglamouröst som att mörda Adolf Hitler i ett tidigt skede, eller tackla Olof Palme vid kl 21.59 en kväll 1986.

Utan så här:

5 4 juni 1976, Lesse Free Trade Hall i Manchester. Den legendariskt ickebesökta spelningen med Sex Pistols, skildrad i den fantastiska filmen ”24 hour party people”, som besöktes av Tony Wilson, Mick Hucknall, Ian Curtis, Buzzcocks och kanske – kanske – Morrissey. ”The gig who changed the world”.

4 12 april 1997, Skånegatan, Stockholm. Jag åker dit och förklarar för en tjej jag var kär i att när hon ångrar sig nio år senare är det för sent.

3 28 augusti, 2007. Jag borde köpt min trevliga Duffer-tröja i XL och inte L.

2 26 juni 1975, West Village, New York. Bob Dylan är tillbaka i stan, är vaken nätterna igenom och drogar ihop Rolling Thunder Revue-bandet. Sam Shepard, Jaques Levy, Roger McGuinn, billig sex och bilrace på avenyerna. ”He’s on a new weird drug and he’s sort of vibrating” (ungefär), skrev Larry Sloman. Mer spännande än Newport 1965.

1 17 oktober 2007, Riche, Stockholm. Jag borde inte ha tagit den där sista drinken.

Du då?

Vart skulle du ta vägen?

ARTIKELN HANDLAR OM