Moral, etik och politik i kamp om lejonen

NÖJE

Läs Jens Petersons filmkrönika från festivalen i Venedig

VENEDIG.

Två mycket olika filmer om moral och ärlighet öppnade årets festival på avlånga ön Lido. ”Försoning” bygger på Ian McEwans roman och inleds 1935 på ett gods. Där begås ett övergrepp på en ung flicka, en annan 13-årig flicka ser vissa saker och drar fel slutsatser och liv förstörs. Berättelsen fortsätter under andra världskriget.

Regi av Joe Wright som gjorde den fina nya versionen av ”Stolthet och fördom” och även här har Keira Knightley huvudrollen. Lika läckert bildberättande och några sensationella långa kameraåkningar.

”Skuggspel” (Sleuth) är en ny version av thrillern som kom 1972 med Laurence Olivier och Michael Caine. Nu har Caine tagit rollen som den äldre succéförfattaren och Jude Law spelar hans frus älskare som kommer på besök.

Det är en filmad pjäs med många vändningar, men regissören Kenneth Branagh utnyttjar skickligt ett lyxigt inrett hem för att flytta omkring intrigen.

Båda filmerna får svensk premiär i november.

Annars handlar det mycket om nutid och politik vid årets festival. Flera filmer berör kriget i Irak och spännande ”Michael Clayton” med George Clooney i titelrollen handlar om ett storföretag som försöker tysta att deras växtmedel ger bönderna cancer.

55 filmer har sin världspremiär här. Nästa lördag vet vi vilka som vinner de fina lejonen.

ARTIKELN HANDLAR OM