”Jag blev kär i en kille”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ola Salo om Melodifestivalen, sin bisexualitet – och att gå näck på stan

1 av 3 | Foto: peter Wixtröm
"jag är inte singel" Ola Salo är bisexuell, något han kom på i 18-årsåldern. ”Det var kämpigt i början. Jag hade svårt att förlika mig med det”, säger han. ”det var nog först två år senare som jag öppnade mig för det”.

MALMÖ. Han är en provokatör på väg rakt in i det svenska folkhemmet.

Men Ola Salo har bestämt sig – han tänker inte tumma på något.

Fyra dagar före finalen berättar stjränan om att gå naken om natten, sin bisexualitet och varför The Ark är ett givet band i Melodifestivalen 2007.

Hösten 2003.

The Ark-sångaren Ola Salo är på en plåtning i Stockholm och springer för första gången på Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

Frågan kommer på en gång.

– Han sa att jag skulle höra av mig den dagen jag kände mig mogen för att diskutera schlagerfestivalen. Just då tyckte jag att det lät ganska skruvat men samtidigt ganska kul, säger Ola Salo.

Inte rädd för att bli folklig

Fyra år senare har svaret kommit.

The Ark lyfte taket vid deltävlingen i Göteborg. Plötsligt var ett av Sveriges största rockband i final – i Melodifestivalen.

– Jag tycker det är kul. Under de senaste åren har vi känt att Melodifestivalen håller på att gå från att vara en schlagertävling till att bli Sveriges och till viss del Europas största forum för populärmusik.

– Titta bara på Marie Lindberg som sitter där med akustisk gitarr. Att det till och med kan vara ett forum för sådan musik var mer än jag trodde, säger Ola Salo.

Du är inte rädd för att bli för folklig?

– Nej, det är jag inte. Inte så länge jag håller fast vid min vision. Det är när man släpper den som man blir folklig på ett dåligt sätt. När man blir mjäkig och fjäskig och anpassar sig så att man inte stöter sig med folk.

Folk kastade pengar

Att stöta sig med människor är just vad Salo gör.

Som ung kastade folk pengar på honom för att han gick klädd i omoderna 70-talskläder. ”Köp nya kläder”, haglade glåporden.

Också under det vuxna livet har konfrontationerna hopat sig.

Han har levt under dödshot, skapat svarta rubriker på båda sidor av Atlanten och flera gånger fått stå till svars för sin frispråkighet.

Men så har han också jämfört Kjell Lönnå med Hitler, skämtat om flygplan på väg mot Vita huset och spatserat hem från blöta utekvällar med byxorna vid knäna.

Vill du provocera?

– Ja, jag har alltid velat provocera. Om jag har något att säga så säger jag det. Men att provocera för provocerandets skull har aldrig lockat mig. Jag vill vara konstruktiv med det jag gör och jag gillar att balansera på gränsen.

Är det konstruktivt att visa könet på väg hem från krogen?

–?…?(skratt) Nej, men det var ju inte meningen som en provokation. Jag visade mig ju inte för en journalist som tog den där bilden.

Men tycker du att du passerat gränsen någon gång?

– Jag själv förstår ju humorn i allt jag gör. Men visst, jag säger det jag tycker. Ibland blir det kul, ibland bara dynga och ibland blir någon uppretad. Men jag har aldrig för avsikt att göra någon ledsen.

Ställde in turnén efter hot

Det är svenskt statsbesök i USA, oktober 2006.

The Ark är inbjudna för att spela på festligheterna som hålls vid den svenska ambassaden i Washington. Ambassadören Gunnar Lund är på plats. Så också Carl Bildt.

Under spelningen sneglar Ola Salo plötsligt upp mot två förbipasserande flygplan och säger: ”I det här landet vet man ju aldrig vart planen är på väg.”

Han gör en paus och lägger till: ”Vita huset.”

– I dag har jag sett framträdandet på dvd. Jag har sett med vilken otrolig glimt i ögat jag sa det där. Jag var ute efter en effekt. Men jag var inte ute efter att skämta om den 11 september. Det tycker jag hade varit osmakligt.

Två dagar efter spelningen återvände Ola Salo och The Ark till Sverige.

Tanken var att snabbt fixa ett arbetstillstånd och sedan åka tillbaka till USA för att fortsätta en miniturné.

Så blev det inte.

Efter att både Ola och spelställen i USA hotats ställdes turnén in – av Ola själv.

– Jag vet inte hur allvarliga de där hoten var. Men jag kände att jag inte orkade åka tillbaka. Jag var för trött.

Tror du att incidenten har påverkat era chanser i USA?

– Nej, jag tror inte det. Vi har varit tillbaka i USA efter det och kommer snart att åka dit igen. Förmodligen i sommar.

Dina budskap i musiken är ofta väldigt uppmuntrande. Hur självsäker är du?

– Uppenbarligen behöver jag ju skriva alla de där låtarna. Budskapen är en spegling av en inre dialog som jag för med mig själv. Det är ofta budskap som jag försöker peppa mig själv med när jag mår dåligt, eller känner mig svag.

När har du dina mörka stunder?

– Ja du. De kommer och går. De kan vara långa eller korta.

Du är bisexuell, när kom du till den insikten?

– I 18-årsåldern. Det var kämpigt i början. Jag hade svårt att förlika mig med det. Jag trodde att jag var väldigt öppen, men när jag väl blev förälskad i en kille tyckte jag att det var jobbigt. Det var nog först två år senare som jag öppnade mig för det.

Hur reagerade dina föräldrar?

– De blev förvirrade, men tog det ändå bra. Jag och mina föräldrar har alltid haft bra kontakt. Även om jag valt ett annat liv än de.

Dricker mindre

Hur lever du i dag?

– Ehh?…?jag är inte singel, men det är allt du kommer att få reda på.

Springer du fortfarande naken på nätterna?

– Ja, det händer. Det är ju kul att vara naken. Och att festa handlar ju mycket om att frigöra sig själv.

Hur är det med festandet i dag?

– Jag dricker definitivt mindre i dag. När man var 20 år var det bästa man visste att vara full. Det var julafton varje gång man fick en gratis flaska sprit efter en spelning. Men tjusningen försvinner. Dricker man för mycket för ofta blir livet snart ganska miserabelt. Man måste hitta ett sätt att förhålla sig till det.

Har du haft problem med alkohol?

Ola stannar upp innan han svarar. Han fabulerar med meningar och säger slutligen:

– Nej, jag tycker aldrig att jag har varit i riskzonen för att få alkoholproblem, men i vissa perioder har det blivit för mycket.

Vad har du för förhållande till droger?

– Det har aldrig varit en viktig del av mitt liv.

Men du har testat?

– Du får tolka det som du vill.

Du har nyligen fyllt 30. Hur känner du för att åldras?

– Det känns otroligt skönt. Jag trivs verkligen med det.

Så Melodifestivalen är ingen 30-årskris?

– (Skratt)?…?Nej, det tror jag inte. Men det skulle vara ett väldigt roligt sätt att krisa på.

Fakta

Tidigare artiklar

Premiär för nya schlagervideor

Niklas Strömberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN