Maja Ivarsson: ’Jag åkte på en del smällar’

avJoni Nykänen, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Maja Ivarsson om sin mörka bakgrund: pappan söp ihjäl sig, styvpappan slog henne, väninnan dog av överdos

1 av 5

Droger, misshandel, sprit – och död.

”The sounds”-Maja berättar om sina mörka stunder i ”Så mycket bättre”.

– Jag tror turnerandet räddade livet på mig, säger hon i TV4-programmet.

I kvällens ”Så mycket bättre” öppnar sig Maja Ivarsson, 33, och berättar om sin mörka historia där tragiken började tidigt i livet. Hennes far var alkoholist när han var 42 år. Och hon var endast nio eller tio år gammal.

Hittade pappan död

– Han söp faktiskt ihjäl sig. Och min bror hittade honom hemma i hans kök. Det var faktiskt jävligt sorgligt, säger hon i programmet.

Pappan var, enligt Maja, frånvarande även när han var i livet och mörkret fortsatte under de tidiga tonåren när mamman träffade en ny man.

– Han var ingen bra styvpappa. Han var en sådan som inte kunde låta bli att smälla till en ibland. Jag var jävligt uppnosig, men anledningen var att han inte hade rätt att säga vad jag skulle göra. Då tänke jag att jag skulle sätta honom på plats, säger hon.

– Men jag var inte ens 15 och då kan man inte slå flickor när man är en karl. Både jag och min bror åkte på en del smällar. Jag tänkte ”det här kan inte stämma, det här är inte rätt”. Det är något jag har tänkt på senare. Hur fan kan man slå en 10–12-årig tjej, fortsätter hon.

Mamman skulle komma att lämna styvpappan.

När Maja väl flyttat hemifrån, och även efter bandets genombrott 2002 med ”Living in america”, har det funnits problem i hennes liv.

Vårdhem i New York

I ”Så mycket bättre” kommer det fram att hennes drogbeteende även tärde på bandet. 2005 tog hon in på ett behandlingshem då hon insåg att hon skulle behöva hjälp.

– Det var inget celebrity rehab. Utan ett riktigt behandlingshem på Long Island, med crackpundare från Bronx utan tänder, som hade horat halva sitt liv, säger hon till Nöjesbladet.

Efter två veckor ringde hon sin manager och bad honom hämta henne därifrån.

Prostituerad väninna

– Jag klarade inte vistelsen över huvud taget. Jag skulle vara där i 28 dagar, men klarade två veckor och sa ”fuck this, aldrig i livet”. Men det var en sån jävla käftsmäll att få se verkligheten i vitögat, säger hon i programmet.

Hon berättar att hon fortfarande dricker öl, blir berusad och kan bete sig illa.

– Men det får räcka där, säger hon.

Ivarssons bakgrund har spridit sig till musiken.

Hennes bästa vän var en prostituerad kvinna som dog av en överdos innan hon hunnit fylla 20 år.

Låten ”Seven days a week” handlar om henne.

– Hon fick höra den innan hon gick bort, säger Maja Ivarsson.

Pugh Rogefeldt, som satt vid middagsbordet, är inte förvånad av hennes historia.

– Trasiga människor är inget ovanligt i branschen. Jag tror att i Majas fall var det exceptionellt, säger han till Nöjesbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM