Respektlöst att rata Uffes bästa

avFredrik Virtanen

NÖJE

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden

Foto: Torbjörn Ekebacke
Utanför listan När musiktidningen Sonic presenterade sin lista över Sveriges 100 bästa album genom tiderna fanns inte Ulf Lundells ”Den vassa eggen” med. Provokativt och respektlöst, enligt Fredrik Virtanen.

Ulf Lundells ”Den vassa eggen” är det trasigaste, vackraste, djupaste och tyngsta rockkonstverk som spelats in på svenska.

Att bortse från det är som att skippa ”The Sopranos” på en lista över världens 100 bästa tv-serier.

Det är förstås en magnifik provokation från det viktiga popmagasinet Sonics redaktion. De har en agenda. De vill göra ett statement. De vill jävlas.

De lyckas. Jag blir verkligen provocerad.
 

Samtidigt känner jag medlidande. Ingen tar en musiktidning på allvar som list­ar de 100 bästa svenska albumen genom tiderna och helt missar det allra bästa.

Men mest gör det ont i hjärtat. Ja, på riktigt. Ont i hjärtat.

Det är så lätt att kasseras i dagens samhälle. Plötsligt en dag duger du inte längre. Plötsligt en dag finns inget jobb. Plötsligt en dag är du utförsäkrad. Plötsligt en dag är du för gammal. Plötsligt är du inte cool. Plötsligt är du inte attraktiv på marknaden. Plötsligt stoppar någon upp ett vått finger i luften och säger att allt du ägnat ditt liv åt inte är värt ett skit för det är en ny tid nu, du finns inte, du sitter i en växel.

Ulf Lundell har ägnat ett helt liv åt att beröra oss, underhålla oss, ge oss den sista droppen av sin själ. Han har kämpat för folket, han har kämpat mot herrarna, han har gjort bort sig på barrikaderna, han har avskytt och älskat, han har levt ångest och lyx med brutala dämoner. Han har krigat mot kommersialiseringen och drömt lite för mycket om 1968 års förlorade löften.

Allt detta har han satt på pränt. Han har gett oss det. Han har gett oss minst sex klassiska album.
 

Bara ett enda av dessa, ”Längre inåt landet” från 1980, anser Sonic tillhör de 100 bästa svenska albumen någonsin.

På plats 66, närmare bestämt.

Plats 66. Just före Weeping willows ”Broken promised land” (67) och just efter The Bear Quartets ”Moby Dick” (65). Dag Vags ”Palsternacka”(62) anses också bättre. Liksom Lykke Lis ”Wounded rhymes” (59), Eva Dahlgrens ”En blekt blondins hjärta” (57) och Eldkvarns enda album på listan, ”Kungarna från Broadway” (36).

”Den vassa eggen” är inte med alls.

”Den vassa eggen” är inte med alls.

”Den vassa eggen” är inte med alls.

Sonic anser att Bob Hund, John Holm, Ison & Fille, Gyllene Tider, Kent, Säkert!,Looptroop, The Creeps, Magnus Uggla, The Tough Alliance, Robyn, Håkan Hellström och Veronica Maggio alla gjort bättre album. Liksom Doktor Kosmos.

Jo jag fattar, klart att det är humor.

Men ingen som bryr sig det minsta om musik som konstform skrattar.

Det är som att hoppa över ”The Sopranos” på en lista över världens 100 bästa tv-serier. Det är som att förneka Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”. Det är som att välja bort The Beatles ”Revolver”.
 

Själv var jag 13 år när ”Den vassa eggen” släpptes, det skulle dröja länge innan jag lyssnade på den, tur det, jag hade inte begripit någonting. Artisten själv var 36 år och mådde fruktansvärt dåligt, nyskild, alkoholiserad och en trasa. Året var 1985. Han skrev albumet med sitt förgiftade blod, han sjöng det med sina sista krafter.

Det är ett obestridligt mästerverk.

Men i dag är det inte värt ett skit när en samling hipsters sammanfattar den svenska musikhistorien.

Det är respektlöst.
 

Jag vill gärna avsluta den här krönikan med att säga: Du är aldrig så ensam som du tror. Men ibland är du det.

Veckans ...

BABE. Lill Lindfors. Längtar nästan till hösten och ”Så mycket bättre”.

RESPEKT. Tomas Andersson Wij, artist och journalist. På hans lista i Sonic är Ulf Lundells ”Den vassa eggen” etta. Givetvis.

SINGEL. ”Girlfriend”, Icona Pop. Förhoppningarna var höga. Skyhöga. Aino Jawo och Caroline Hjelt fick inte till ännu en superburgare som makalösa ”I love it”, men ”Girlfriend” är ändå en isglass på vilket after beachkalas och studentflak som helst.

DVD. ”The master”, dvd. Philip Seymour Hoffman är alltid så ra­s­ande sevärd. Bisarrt att han kom ut som heroinist. Men nu är han ren, säger han. Skönt.

LISTMISS II. Writers Guild of America, de amerikanska manusförfattarnas fackförbund, har list­at de ”tio bäst skrivna tv-serierna någonsin”. Etta: ”The Sopranos”. Tvåa: ”Seinfeld”. Trea: ”Twilight zone”. Det tjafs­ar jag inte om, direkt. Men ”Vita huset” borde kommit bättre än tia. Den är min nummer ett, faktiskt. Aaron Sorkin 4-ever.

Fråga Fredrik

Virren! Du har fel om ”The newsroom”. C More sänder redan i sommar. Och som jag väntar!!

SVAR: Helt korrekt. Jag hade fel. C More börjar sända säsong två den 15 juli, en dag efter HBO i USA. Peppen.

Hej. Sonics ”100 bästa album”-listan. Skandal att inte Honey Is Cool debutalbum ”Crazy love” letade sig in på listan. För övrigt är The Knife vår tids symfonirock. För mycket hjärna, för lite hjärta.

SVAR: Större skandal att Håkan Hellströms ”Ett kolikbarns bekännelser” kom på plats 21 och ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” kom tvåa. Borde vara tvärtom. Ju.

ARTIKELN HANDLAR OM