The Soundtrack Of Bärjed är genialiskt

Jan-Olov Andersson.
NÖJE

Strax före jul avrundar The Soundtrack of our Lives sin 17 år långa karriär. En stor händelse i rock-Sverige.

Couldn’t care less. Däremot är gitarristen Mattias Bärjed en smått genial filmkompositör.

Borde här ha skrivit något djupsinnigt om årets upplaga av Stockholms filmfestival. Men det satte James Bond stopp för. Har sett på tok för få filmer i förväg, då pressvisningarna blivit en enda röra sedan publikrusningen till ”Skyfall” inneburit att sedvanliga biografen Skandia varit upptagen.

Såg dock om ”Call girl” på festivalens invigning och kunde då grotta ned mig i detaljer. Som den fantastiska musiken.

Bland mycket bra i Peter Birros (manus) och Mikael Marcimains (regi) tv-serie ”Upp till kamp” för fem år sedan, fanns den så tidstypiska musiken. Kände mig som en idiot när jag frågade vem kompositören Mattias Bärjed var. Gitarrist i The Soundtrack of our Lives. Sveriges bästa rockgrupp, enligt rätt många. TSOOL för de invigda.

Har själv mest känt att jag borde gilla dem mer än jag gör. De är helt ok, varken mer eller mindre. Inte i närheten av Plura & hans Eldkvarn.

Men Mattias Bärjeds gitarrbaserade filmmusik … wow! Den gnisslar, driver på och sjuder av spännande liv. Ibland vacker, ibland störande. Ibland exlosiv, ibland knappt märkbar, men ändå oumbärlig. Ni har även hört den i en annan tv-serie, ”Familjen Babajou”, i Hannes Holms ”Himlen är oskyldigt blå” och så i ”Call girl”.

Får mig lite grann att tänka på de originella soundtracks som Pink Floyd gjorde tidigt i karriären.

Gillar skarpt det där med artister som framför sina album rakt av live. När The dB’s tänker spela ”Stands for deciBels” är jag där, anywhere, i världen. Skippar dock TSOOL:s sex avskedskonserter på Södra Teatern i Stockholm 17-22 december. Väntar till det bjuds på Mattias Bärjeds samlade filmmusik. Han lär få rätt många sådana jobb i framtiden …

1 av 3

3 favoriter

”Mitt längtande hjärta”

Starkt kärleksdrama med Helen Hunt/John Hawkes. Visas 13, 14 oich 16 november.

”Pieta”

Venedig-vinnaren. Kim Ki-Duk är alltid sevärd. Visas 10, 11 och 14 november.

”Stories we tell”

Sarah Polleys hyllade dokumentär om sin egen struliga familj. Visas 13, 17 och 18 november.

ARTIKELN HANDLAR OM