Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Aj aj, så illa det kan gå på scen

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Direktsänd tv kan göra vem som helst nervös. Det snubblas, mickar slutar att fungera och texter glöms bort.

Klick! har letat upp de värsta tv-missarna genom tiderna.

del Pilar faller – men kämpar

Under en repetition i Umeå 2004 bländas Gladys del Pilar och faller, bryter två revben och får en fraktur i axeln. Gladys lyckas ändå genomföra delfinalen men ”Baby I can’t stop” kommer sist.

Skifs låter som svenske kocken

Björn Skifs övervägde att kuppa och sjunga ”Det blir alltid värre framåt natten” på engelska i Paris 1978. För att inte riskera att bli diskad väljer han i sista minuten att sjunga på svenska – med resultatet att han tappar texten och låter som svenske kocken i ”Mupparna”. 

Kolla öppningen här! Obs! Extern länk.

Kom loss, Lasse

När Lasse Berghagen går upp på scenen för att framföra ”Min kärleks­-sång till dig” 1974 är sladden till gitarren för kort. Berghagen snubblar fram till mikrofonen för att framföra öppningsraden ”Jag har köpt mig en akustisk gitarr?…”

Janebrink får slut på batteri

När Arvingarna 1999 tävlar med ”Det svär jag på ”låter framförandet minst sagt mediokert och Casper Janebrink får allt mörkare blick. Det visar sig att batterierna i Caspers mikrofon har tagit slut – och Arvingarna får sjunga om hela låten.

Lizette låter nästan som om hon gråter

Lizette Pålsson debuterade i festivalen 1990 med ”Sången över havet”. Hon öppnar med raden ”Nu står jag ensam” och precis i sista ordet får hon en sån tupp i halsen att det nästan låter som att hon brister ut i gråt över sin ensamhet. Efter det hämtar hon sig aldrig riktigt och slutar sexa.

Kolla inledningen på låten här! Obs! Extern länk.

Siwan flamsar för mycket i tv

I den svenska uttagningen 1961 sjöng både Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund ”April april” – med stor respektive liten orkester. Siw Malmkvist med stor orkester hade kunnat ses som ett naturligt val att skicka till Europafinalen i Cannes, men icke. Under sitt framträdande drabbades hon nämligen av en blackout och tappade bort sig i texten, avbröt sig själv, fnissade och hötte med fingret åt publiken med orden: ”Skratta inte!”

SVT fick kalla fötter och till Cannes skickades i stället Lill-Babs som hade kommit tvåa i den svenska tävlingen med en helt annan låt.

Kolla från 0.50! Obs! Extern länk.

Dana International fälls i segerruset

När Charlotte Perrelli har vunnit Eurovision song contest 1999 ska Dana International räcka över prispokalen till upphovsmännen Gert Lengstrand och ”Dille” Diedricson.

Den transsexuella artisten har på sig en så trång klänning att hon knappt kan röra sig i den. När hon skämtar om att pokalen är för tung skyndar Leng­strand till hjälp – men kliver på klänningssläpet och fäller Dana International som i sin tur drar med sig Leng­strand. Dana blir så generad att hon inte vet vart hon ska ta vägen medan tv-kamerorna fortsätter att filma henne.

Kolla från 4.15 ungefär och försök hålla dig för skratt. Obs! Extern länk.

Här är Carolas tre största missar

1 Ljudet lägger av

När Carola springer in på scenen i Cinecittà i Rom 1991 för att köra ”Fångad av en stormvind” hör hon inte sin egen sång. En fläkt (inte Carolas egen) har orsakat ett kort strömavbrott som gör att medhörningen lagt av och Carola tvingas sjunga hela låten på ren känsla.

Europa tycks inte ha påverkats och Carola vinner hela tävlingen efter en nagelbitande spännande omröstning där hon slutar på samma poäng som tvåan Amina från Frankrike. Det visar sig att båda har fått lika många tolvpoängare men att Carola fått fler tior än konkurrenten.

Amina ska ha varit allt annat än en god förlorare enligt ryktena.

2 Körberg får fånga henne

Det numera klassiska schlagermedleyt 2000 där Tommy Körberg, Carola Häggkvist, Lotta Engberg, Lasse Berghagen, Björn Skifs, Arja Saijonmaa, Elisabeth Andreassen, Lena Philipsson, Loa Falkman och Lasse Holm showade skulle hållas hemligt in i det sista. Problemet var att det därför knappt hann repeteras.

När Carola sjunger ”Mitt i ett äventyr” ska hon falla bakåt och fångas av Skifs och Berghagen som båda två glömmer bort det. I sista stund fångas hon i stället av Tommy Körberg och numret kan fortsätta medan grabbarna kramar om varann och skrattar av lättnad för att ingen olycka skedde.

Kolla från 0.30! Obs! Extern länk.

3 Salo och Luuk missar henne

När Carola skulle dela ut Melodifestivalens pris Sångfågeln till Ola Salo efter The Arks seger i Globen 2007 leddes Salo förbi schlagerdivan av Kristian Luuk som uppenbarligen hade glömt bort momentet. Carola fick snopet stå kvar med priset och var alldeles rasande efteråt:

– Ola Salo gick bara rakt förbi mig. Jag visste att det skulle bli så här.

Till saken hör att det här i stort sett var enda gången Carola syntes i bild under hela tävlingen. Tomas Andersson Wij sjöng hennes segrarlåt från fjolåret och själv skulle hon bara dela ut priset.

Kolla detta klipp för att se missen, kolla på 3min 23sek! Obs! Extern länk.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen