M.I.A ville stoppa filmen om sitt liv

”Hon skickade en privatdetektiv för att ta banden från mig”

1 av 2 | Foto: Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
NÖJE

BERLIN. Artisten M.I.A har skapat många rubriker och protester. Till USA fick hon inte resa på fyra år.
Nu kommer dokumentären ”Matangi/Maya/M.I.A” om hennes liv. Den ville hon stoppa.
– Jag gav mina privata band till regissören när jag blivit ”Charlie Sheenad”, säger Maya Arulpragasam. Jag trodde Steve skulle göra en helt annan film än det blev.

Hon ville själv bli dokumentärfilmare och därför filmade hon mycket som ung. 1996 blev hon skolkamrat med Steve Loveridge i London. Långt senare fick vännen alla hennes gamla inspelningar och rätten att följa henne på turné och bakom kulisserna.
Det var 2012. När det inte fanns någon film efter fyra år blev hon orolig.
– Steve hade flyttat till New York för att göra klart filmen. Jag var bannlyst i USA och fick inte resa dit, säger Maya.
– Hon skickade en privatdetektiv för att ta banden från mig, säger Steve Loveridge. Men vi hade gjort digitala kopior så jag kunde fortsätta redigera. Det fanns ju flera tidpunkter när Maya hade blivit ”Charlie Sheenad”.

Visade fingret – för hela USA

2012 uppträde M.I.A tillsammans med Madonna i halvtidsshowen på Super Bowl. Hon gav fingret till tv-kameran, och amerikanska fotbollsorganisationen NFL stämde henne på 16,6 miljoner dollar för uteblivna reklamintäkter.
Det var ett av M.I.A:s rubrikögonblick, det hon kallar att bli ”Charlie Sheenad”. Ett annat var videon till ”Born free”, där rödhåriga samlas in och avrättas.

Pappa startade gerillarörelse

Andra har att göra med hennes bakgrund. Hon kom med sin familj som flyktingar till London från Sri Lanka 1996. Hennes pappa var med om att starta gerillarörelsen de tamilska tigrarna. Hon har anklagat Sri Lanka för folkmord mot tamilerna, och filmen har många scener från Sri Lanka förr och under senare år.
– Jag har skrivit mycket om flyktingar, men jag vill inte att allt jag gör ska handla om det, säger Maya. Och jag vill inte berätta min historia på bekostnad av mina anhöriga.
Hon hade själv tänkt sig att filmen skulle handla om albumet ”Matangi” och turnén som följde.
Ångrar hon att Steve Loveridge fick göra filmen ”Matangi/Maya/M.I.A”?
– Nej. Jag kunde ha stämt honom - men jag orkade inte.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

M.I.A

Film