Eva och Efva var pionjärer

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är svårt att förstå i dag, men 1996 var Eva och Efvas partnerskap en gigantisk, banbrytande händelse.

Fredrik Virtanen.
Fredrik Virtanen.

Det var helt andra tider. Eva Dahlgrens cd (och vinyl!) ”En blekt blondins hjärta” hade sålt över 500 000 exemplar sedan den släpptes 1991. En siffra som Kent, Anna Ternheim och Lars Winnerbäck, tillsammans, inte kan drömma om i dag.

Eva Dahlgren var en lokal superstjärna. Som inte hade kommit ut som homosexuell.

Efva Attling var också känd, som hipster och modell i Stockholm på 70-talet, som one hit wonder med låten ”Två av oss” med bandet X-Models och framför allt som popstjärnan Niklas Strömstedts fru.

Det skvallrades om Evas och Efvas hemliga förhållande i vimmel- och artistkretsar, men då fanns knappt internet så för de allra flesta svenskar kom det som en chock när Eva och Efva kom ut genom att ”gifta sig” den 25 januari 1996.

Fram till 1995 hade det heller inte varit tillåtet att registrera homosexuella partnerskap i Sverige – vilket sannerligen var en annan tid. Det var också en tid då de flesta stannade kvar i garderoben. Även kändisar.

Eva och Efva blev pionjärer, det första kända lesbiska kärleksparet i Sverige och alla ville veta allt om förhållandet. Kvällstidningarna sålde rekordupplagor och veckotidningen Se & Hör förföljde dem på bröllopsresan till Thailand.

Svårt att tänka sig i dag att två personer skulle kunna väcka sådan uppståndelse. Bara för att de gifter sig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN